Logo rubriky
3/1984
  (3)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

Moskva, to je i sci-fi

Scifista musí využívat všech příležitosti, a tak jsem se stal účastníkem družebního zájezdu do Moskvy. Vedle základního programu (návštěva divadélka muzeí, prvomájová manifestace) jsem na rozdíl od většiny zájezdu svůj volný čas strávil sháněním lidi, jejichž adresy jsem si opatřil v Praze - Michaila Kovalčuka a Michaila Puchová. Po deseti hodinách telefonováni a pobíhání po Moskvě jsem M. Kovalčuka, kritika a redaktora časopisu Sovětská literatura (kromě centrální redakce v Moskvě má i pobočku v Praze) zastihl v jeho pracovně. Malý pokojík měl dvě stěny téměř ke stropu vystlány SF literaturou, většinou v angličtině. Z našeho rozhovoru byla nejzajímavější informace, že SF bude vyhrazeno pravidelné místo v časopise V míre knig - jednak rubrika o podivuhodných osudech podivuhodných knih, jednak sloupek, nahrazující Meridiany fantastiky.
       Michali Puchov je v současné době redaktorem Těchniky Moloďoži. Poté, co mne přivítal, mne hned pozval na vernisáž výstavy SF kreseb doktora matematických věd, profesora Moskevské státní university Fomenka (bohužel křestní jméno a otčěstvo jsem si nezapamatoval). Jeho kresby (tuš na kartonu, připomínaly techniku Maurice Eschera, co do námětů a myšlenky však odlišné) se daly rozdělit do několika tématických okruhů - fantastické krajiny, abstraktní motivy, ale také ilustrace k vlastni učebnici topologie!
       A Michail Puchov začal uvalovat o tom, jak by bylo pěkné tu výstavy poslat do Prahy // Pagi se už zřejmě vzpamatoval z pořádání výstavy D. Jankova... pozn. redakce.//.
       K dovršení všeho naše průvodkyně Nina, diplomantka katedry bohemistiky, zajásala, když se dozvěděla o mém koníčku. Její kamarádka totiž dokončuje kandidátskou práci na téma SF literatura evropských socialistických zemí a diplomku měla o tvorbě J. Nesvadby.
       Milým paradoxem mé cesty do Moskvy bylo, že jsem se na ni o SF domluvil také se spoustou Cechů. Třeba s Ivanem Rösslerem, který v rozhlase připravuje Studio mladých. Nebo s tajemníkem ČUV SSM Jaroslavem Koutným a asistentem režie na Barrandově Radkem, jehož kamarád jako absolventskou práci zfilmoval povídku Sredni Veštar.
- Petr Holan (Pagi), MFF SFK Villoidus -
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK