Logo rubriky
4/1984
  SF film (další) (4)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1984

STAR WARS II.

Hvězdné války II. - Impérium vrací úder /The Empire Strikes Back/.
       Nedávno jsme měli možnost shlédnout v kině Ponrepo, a potom i na Parconu, slavný SF film režiséra Georga Lucase „Hvězdné války“. Seznámili jsme se s princeznou Leiou Organou, odvážným chlapcem Lukem Skywalkerem a jeho pomocníky - roboty C3PO a R2D2, kapitánem kosmicko lodi Hanem Solem i s jeho „zvířecím“ druhem Chewbaccou a s moudrým starcem Benem Kenobim, který padl rukou jejich společného nepřítele - tajemného, černě maskovaného rytíře Dartha Vadera. Luke jako pilot povstalecké armády zničil „Hvězdu smrti“ - umělou planetu impéria, sloužící jako gigantická pevnost, Vaderovi se vsak podařilo uprchnout. Režisér již při tvorbě prvního dílu počítal s jeho pokračováním, jehož se diváci dočkali ve filmu Impérium vrací úder. Stejně jako v případě Hvězdných válek se jedná o dílo intelektuálně nenáročná, typicky oddechového charakteru, v němž je ještě více trikových scén, než v díle prvním.
       Jak napovídá již sám název filmu, nabírá hvězdné impérium síly k odvetě, chystá se vzbouřence zlikvidovat a jejich největším nepřítelem je opět temný lord Darth Vader. Hlavní základna vzbouřenců je na planetě Hoth. Brzy se však objeví automaty Impéria - pátrače, k planetě přilétá imperialní vojsko vedené Vaderem, a dojde ke strašlivé bitvě. Přes hrdinný odpor jsou rebelové nakonec poraženi a musí z Hothu uprchnout.
       Pomocí mystické mentální Síly, kterou se Luke učí užívat, naváže spojení s vědomím svého učitele Bena Kenobiho. Ten jej pošle na planetu Dagcbah vyhledat trpaslíka Yodu, který kdysi Kenobiho zasvětil do tajů ovládání Sily a Yoda přes počáteční výhrady nakonec začne Luka vyučovat. Všichni rytíři „Jedi“, kteří kdysi onu sílu ovládali, jsou totiž mrtvi, a nyní zbyl už jen poslední z nich - zrádný Darth Vader, jenž dal své schopnosti do služeb zla. A pouze Luke by mohl Vadera porazit, pokud sílu ovládne a použije ji k ušlechtilým cílům.
       Mezitím po divoké honičce ve vesmíru přistane Han Sólo s ostatními hrdiny na planetě Bespin, kde se chtějí spojit s bývalým Solovým přítelem, dobrodruhem baronem Landem. Lando je přivítá naoko přátelsky, vzápětí je však vydá Temnému lordovi, který na ně na Bespinu čekal. Nyní už chybí pouze Luke, kterého chce Darth Vader svést ne cestu Zla a získat za spojence.
       Kapitán Solo je odsouzen ke strašlivému trestu ztuhnutí zaživa v karbonizační lázni. Před provedením rozsudku se mu Leia vyznává ze své lásky a pak jen bezmocně sleduje, jek se Han Solo proměňuje ve žhavé výhni v živou sochu. Když jsou ostatní zajatci odváděni, probudí se v Landovi svědomí a pomůže jim uprchnout na palubu Solový lodi.
       Luke cítí, že jeho přátelé jsou v nebezpečí, a přes protesty Yody i starého Kenobiho se vydá na Bespin. Tam se střetne s Darthem Vaderem a snaží se ho pomoci síly porazit. Avšak temný lord je silnější, Luke v boji ztratí pravou ruku a již téměř podléhá, když Vader pronese větu: „Nenuť mne, abych tě zabil, já jsem tvůj otec!“ Luke se v hrůze vrhá do větracího otvoru a padá do hlubin. Zachytí se ne římse a když ztrácí sily, je v poslední chvíli princeznou Leiou zachráněn. Uprchlíci opouštějí j planetu, opraví poškozené motory a před očima svých pronásledovatelů mizí v hyperprostoru.
       Na vzbouřeneckém křižníku je Luke ošetřen a vybaven novou automatickou rukou. Lando odlétá, aby vyhledal Karbonizovaného Sola. Otevírá se scéna pro třetí díl cyklu - Návrat Jediho ......
       Podle knihy „The Emipre Strikes Beck“, Sphre Books Ltd., Iondon 1980, zpracoval
Jan Pavlík.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK