Logo rubriky
7/1985
  SF film (další) (16)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

...Ďáblovo sémě

2 x S .

I nám se to pletlo. Přestože jsme ani jeden film neviděli, o obou si troufáme napsat. Mimo jiné také proto, abychom vám ušetřili případné váhání, o jaký film z těch dvou jde.
       První obsah jame získali z pramenů písemných, druhý nám zaslal náš „zvláštní zahraniční zpravodaj“.
       Země vzniku: Velká Británie
       Kamera: John Metcalfe
       Scénář: Nick a Gloria Maleyovi
       Režie: Norman J. Warren
       Hrají: Robin Clarke, Jennifer Aahley, Stephanie Beacham, Steven Gives aj.
       Archeologická expedice z kosmické lodi Xeno, vyslaná za účelem výzkumu počátků mezitím zaniklé civilizace, se usadí na velmi vzdálené planetě. Posádce velí Holly Mackey, jeho zástupcem je Mark, dále je zde lékař Karl, ostatní zastávají různé funkce: Sandy, Mitch, Gary, Sharon, Dean, Ricky, Kate, Barbra, Gail.
       Během zkoumání opuštěných náhrobků způsobí Dean a Ricky nedopatřením výbuch, při kterém Dean zahyne a Ricky je zraněn. Výbuch odkryje podivný krystal, obklopený a chráněný silovým polem.
       Přísti den ráno se všichni připravují prozkoumat a zjistit rozsah výbuchu a zhodnotit poškození okolí. Ricky se chová jako šílený. V domnění, že Dean ještě žije, podnikne přes námitky ostatních bláznivé pátrání: ve své pomatenosti opouští vesmírné plavidlo bez ochranného oděvu a hyne chladem planety.
       Sandy a Vitch se naproti tomu dostanou až dovnitř hrobky, kde při svém výzkumu nalézají již zmíněný krystal. Náhle jsou napadeni monstrem. To Mitche nejprve strašlivě zmrzačí a potom zabije, Sandy unese a později, když ji ostatní hledají, brutálně znásilní. Sandy utrpí těžký šok.
       Karl přijde na to, že Sandy je v jiném stavu. Odvede ji k Hollymu, aby si byl jistý, že o ni bude dobře postaráno. Během následujících událostí prožívá Sandy ve snu znovu příšerné zážitky znásilnění. Po probuzení z hlubokého spánku začíná systematicky zabíjet s nelidskou krutostí jednotlivé členy posádky, přičemž se jí v obličeji objevují některé rysy monstra.
       Ti, kteří její řádění žitím přežili, se schovávají do podzemního bunkru. Zde se chtějí bránit.
       Avšak Sandy se mezitím narodí dvě „Ďáblovy děti“ ...
       Viděl jsem desetiminutovou ukázku pravě z pasáže, ve které začne Sandy řádit pod vlivem mimozemského monstra. Mohu jen konstatovat, že formulace „systematicky zabíjet s nelidskou krutostí“ je v porovnání a obrazem velice, velice shovívavá.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK