Logo rubriky
9/1985
  Cony (další) (18)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Plkon - naše reportáž

26. - 28. července proběhlo již druhé setkání příznivců sf, kteří se nedali zmást druhou polovinou názvu a neočekávali ani video, ani filmy či jiná lákadla. Hlavní náplní setkání v rekreační oblasti nedaleko Plzně bylo „plkání“ na všech úrovních, od dvojic ke skupinám, od mysticizmu přes dobývání Jižní Ameriky k tématu nejfrekventovanějšímu: sf.
       První večer u ohně ukončila již v 01.30 blížící se bouřka, ani ta však nedokázala zabránit dalším diskusím na verandě jedné z chat, které byly k dispozicí.
       V sobotu dopoledne a částečně i odpoledne proběhla soutěž tříčlenných družstev o řád Ufona III., II. a I. stupně. První kolo prověřilo pět družstev z četby ve dvanácti ukázkách z knih a antologií, které vyšly v posledních pěti letech. Družstvo v čele s Pagim, které získalo nejvíce bodů, prohlásilo, že soutěž byla příliš jednoduchá. Z druhého konce ohniště se vsak ozývaly hlasy zcela opačné. Ve druhém kole soutěžící plnili nejrůznější úkoly. Ty ovšem museli nejdříve najít rozvěšené na stromech a plotech v okolí, a tak se družstva vydávala v pětiminutových intervalech na cestu za svým osudem. Mezitím ostatní vyslechli asi 200 počítačových minipovídek, ze kterých jim po chvíli šla hlava kolen. Vtipný programátor totiž naprogramoval počítač, aby sestavoval zhruba 10 nejznámějších sf témat v nejrůznějších kombinacích. Naštěstí se postupně začali vracet hledači.
       Druhé kolo startovní pole vyrovnalo a soutěž přestala být jednostrannou záležitostí. Zbytek zápolení pak absolvovali účastníci po obědě z vlastních zásob.
       Ve třetím kole byl úkol jednoduchý: najít družici, která přistála v pravěku na naší planetě a vlivem okolností se dostála na dno místní řeky. Tam nežitím obrostla chaluhami a usazeninami, takže byla k nerozeznání od kamene. Družici objevilo družstvo Andromeda I a tím se i nečekaně dostalo do vedení. Smysl pro fair play prokázali tři účastníci loňského Plconu, kteří družici o věděli z minula a přenechali ostatním volné pole. Poslední kolo bylo inspirováno knihou Den trifidů a rozhodlo o druhém místě, zatím co o třetím třináctá ukázka z literární soutěže.
       Konečné pořadí, ale není tak důležité. Pokud vítězové chtějí vystoupit z anonymity, mohou si na příštím setkání fandomu přinést své řády sebou.
       O závěr odpoledne se postarali plzeňští raketoví modeláři.
       No a večer jsme kolen ohně nejprve poslouchali ukázky z Krhůtské kroniky a horoskopů. Zbytek patřil již tradičním diskusím, které ukončil až ranní chlad. Neděle byla vlastně už jen dnem loučení a úvah, - přijedeme příště zas?
       PS: Odpověď na dotaz jednoho sběratele knih:
       Pokud se nám podaří zajistit ještě jednu chatu, bude ve sběratelské sekce Plkonu - Hamcon - určitě konat.
Petr Baubín
sfk Andromeda, Plzeň
       Ve dnech 6.-9. června jsem se na pozvání Slaského Klubu Fantastyki v Katowicích zúčastnil jedné z nejvýznamnějších konvencí letošního roku u našich severních sousedů. „Silcon 1985“, jak se toto setkání oficiálně jmenovalo přímo navazoval na tradici založenou v loňském roce, kdy tento klub zorganizoval seminář o představách světa budoucnosti v sf filmu.
       Letošního Silconu se zúčastnila poměrně silná československá výprava:, kromě mé osoby tu byli také členové KPYP z Ostravy spolu s jedním z nestorů Československého fandomu ing. Kusákem (kterému tímto připomínám, že nám slíbil dodat reportáž!).
       Program byl neobyčejně bohatý: jeho hlavní položkou byly pochopitelně filmy a videoprojekce. Z toho nejzajímavějšího jmenujme alespoň třetí díl Supermana,
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK