Logo rubriky
9/1985
  Cony (další) (18)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Silcon

Válku o oheň, třetí Část Hvězdných válek, Mechanický pomeranč. Na setkání dorazila i řada zahraničních hostů, kromě naší delegace to byl předseda Maďarské společnosti SF Hugo Preyer, jeden z nejpopulárnějších současných francouzských spisovateli sf Jean-Pierre Hubert a zejména - „Mr. Sci-fi“, největší, nejslavnější a nejznámější sběratel a fanoušek všech dob Forrest J. Ackerman, kterého (jako vždy) provázela i jeho choť, překladatelka brakového Perry Rhodana, Wendayne Ackermannová. Zejména posledně jmenovaný fan se přičinil o příjemný průběh setkání -jeho „dia show“, přibližující nám, obyvatelům staré Evropy, co to všechno obnáší sbírat SF v USA, byla pravděpodobně nejzajímavější částí setkání. Opravdu vidět takové skvosty sbírky pana Ackermanna jako např. levou ruku mimozemšťana z filmu Věc nebo příšery z klasického němého filmu Ztracený svět, stroj času ze stejnojmenného filmu. George Pala, to bylo něco úžasného. Nejinak tomu bylo i v okamžiku, kdy vyprávěl o problémech, s nimiž převážel přes japonskou celnici několikametrovou maketu Godzily či dobách, kdy mu malý Ray (rozuměj Bradbury) u jeho domu prodával noviny.....
       Jediný mráček na nebi pohody byla jeho lítost nad tím, že ve své sbírce nemá příšerku Mumu z Monstra v galaxii Arkana (ale kdož ví, možná že někdo z nás bude znát tip, jak ji pro něj získat).
       Ale zpět k Silconu - v průběhu slavnostního zahájení byly předány ceny pro nejlepší osobnosti loňského roku na polské sf scéně: držiteli se stali Julius Machulski (režisér Sexmise a Vabanku), Janusz A. Zajdel, Jacek Rodek (nejlepší vydavatel, redaktor Fantastyki), Jerzy Luczak (redaktor pravidelného vysílání polských sfk v katowické televizi!) a Rafal Surmacz (fanoušek roku).
       Na závěr snad několik slov o propagaci naší sf a fandomu. Ostravští kolegové se obětavě ujali přednášky o fandomu v ČSSR a přestože ji neměli připravenou, zaujali své posluchače krátkým nástinem historie i současnosti. Stejné tak jsme reprezentovali (a snad i dobře) Československo na tiskové konferenci, kde jame se i my dostali do palby otázek. Což je tak vše od vašeho věrného zpravodaje.
- Jarda Olša jr.
sfk Spectra, Praha
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK