Logo rubriky
10/1985
  Fandom (další) (19)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Status

Vážení přátelé, na základě dohody z Tatraconu přinášíme text statusu a dalších dokumentů Bansko Bystrického sfk. Vzhledem k jejich komplexnosti a promyšlenosti, která se může mnohým z nás stát příkladem i podnětem jsme se nakonec rozhodli otisknout nikoli jen výňatky, ale celý soubor s tím, že jsme z něj z rozsahových důvodu vypustili některé nepodstatné pasáže převážně technického charakteru (platnost od atd.)
       Status klubu přátel vědy, prognostiky a vědecké fantastiky při DK ROH ZVT k.p. Banská Bystrica
       I) základní údaje
       -Klub přátel vědy, prognostiky a vědecké fantastiky (dále jen Klub) při Domě kultury ROH (dále jen DK ROH) je zřízen ve smyslu zaměření činnosti ROH v oblasti vzdělávání pracujících a je součástí jeho statutární činnosti.
       -Zřízení Klubu schválilo dne... vedení DK ROH ve smyslu Statusu a organizačních směrnic DK ROH.
       -Přesná adresa a název klubu .....
       -Klub není samostatná právnická osoba a nemůže vlastním jménem nabývat práv a zavazovat se bez předchozího souhlasu nebo pověření ředitele DK ROH. S jinými organizacemi ROH a organizacemi obdobného zaměření jedná Klub závazně jen v rozsahu pověření ředitele DK ROH prostřednictvím svého předsednictva.
       -Ředitel DK ROH je oprávněn delegovat na předsednictvo Klubu určitý, předem určený a případně časově omezený rozsah právních úkonů v souvislosti s činností klubu.
       II) poslání a úkoly Klubu
       -Cílem klubu je napomáhat důsledné realizaci závěrů XVI. sjezdu KSČ a jednotlivých plenárních zasedání jeho OV, především 8. a 12. pléna KSČ a usnesení II. plenární schůze ÚRO v oblasti propagace a popularizace nejnovějších úspěchů vědy a techniky a jejich aplikací ve všech sférách života naší společnosti.
       -Organizováním společenských střetnutí, besed a tematických večerů přispívat k vyšší úrovni a organizovanosti využívání mimopracovního času členů klubu, jejich hostů a návštěvníků akcí, pořádaných v souladu s plánem činnosti Klubu s DK ROH.
       -Klub vychází při své činnosti ze Zásad činnosti a hospodaření kulturních zařízení ROH, schválených předsednictvem ÚRO dne 8.6.1983.
       -V souladu se svým posláním plní Klub následující úkoly:
       a) specifickými prostředky mimoškolní výchovy a farmami mimoškolního vzdělávání dospělých, s uplatněním poznatků současné vědy, techniky a poznatků o předpokládaných směrech jejich dalšího rozvoje přispívá k utváření vědeckého světového názoru u mládeže a k jeho dalšímu upevňování u starší generace.
       b) poznáváním obecných zákonitostí technického a sociálního vývoje společnosti napomáhá vytvářet světový názor na základě vědeckých poznatků v souladu s učením marxismu-leninismu. Současně vede své členy a pracující v oblasti svého působení k odmítání negativistických a konzumně technokratických forem vývoje společnosti podle představ buržoazních ideologií vysvětlováním a zdůvodňováním nesprávnosti takovéhoto přístupu v oblasti prognostiky, vědecké fantastiky i v oblastech zneužívání vědy a techniky proti člověku, společnosti a přírodě.
       c) rozvíjí a napomáhá vzájemná výměně informací o dění v oblastech vědy, prognostiky a vědecké fantastiky jakožto prvcích, které v současné době bouřlivě odrážejí vývoj člověka i společnosti v období vědeckého rozvoje a dynamických revolučních sociálních zvratů.
       d) rozvíjí a usměrňuje estetická cítění svých příslušníků rozborem děl z oblasti vědecké fantastiky, besedami se současnými českými a slovenskými autory i podporou vlastní tvůrčí aktivity svých členů. Za tímto účelem spolupracuje s obdobnými kluby a zařízeními na území CSSR ve smyslu Hlavy I.
       e) v souladu a plánem mimoškolské výchovy a vzdělávání DK ROH a vlastním plánem činnosti uspořádává tematické akce, zaměřené na propagaci současné vědy, prognostiky a vědecké fantastiky, která je neoddělitelnou součástí tohoto statusu.
       f) využíváním různých forem klubové spolupráce vytváří předpoklady pro neformální společensky styk všech zájemců o problematiky spadající do náplně Klubu.
       g) komplexním působením na racionální i estetické složky osobnosti vede Klub své členy i pracující v oblasti svého působení k hlubokému chápani úlohy vědy a techniky v procesu vývoje společnosti, jejího dalšího vývoje a úlohy vědy a techniky pro mír a zachování života na Zemi.

Organizační řád

       I. Řízení Klubu ze strany zřizovatele.
       -Klub tvoří samostatný útvar v rámci odboru mimoškolské výchovy a vzdělávaní. Při své činnosti se řídí organizačními a pracovními normami DK ROH a schválenými dokumenty pro činnost klubu.
       -za činnost Klubu zodpovídá řediteli DK ROH vedoucí odboru mimoškolského vzdělávání s výchovy a předseda Klubu.
       -pro svou práci si Klub volí klubové předsednictvo. To je 5tičlenné a zodpovídá za řádnou činnost klubu, organizaci akcí podle schváleného plánu činnosti Klubu vedoucímu odboru mimoškolské výchovy a vzdělávání a řediteli DK ROH.
       -činnost Klubu se řídí plánem, který je součástí plánu zřizovatele. Plán vypracovává předseda Klubu ve spolupráci s předsednictvem a předkládá jej ke schválení vedoucímu odboru mimoškolské výchovy a vzdělávání a vedení DK ROH.
       -Kontrolu a hodnocení činnosti Klubu vykonává podle schváleného plánu vedoucí odboru mimoškolské výchovy a vzdělávání a vedoucí oddělení masově-politické práce.
       II. vnitroklubové řízení
       -za činnost Klubu odpovídá předseda Klubu, kterého jmenuje ředitel DK ROH, spolu se zvoleným předsednictvem klubu, a to po stanovené funkční období. Předsedu Klubu může odvolat ředitel DK ROH,
       -základním prostředkem řízení Klubu je jeho Status. K zajištění jeho ustanovení se vydává tento Organizační řád, klubový řád a kritéria pro členství v Klubu.
       -členství v Klubu je dobrovolné. Cleném se může stát každý občan ČSSR, který splní kritéria členství, stanovená předsednictvím Klubu.
       -Členové Klubu realizují v prostorách DK ROH své akce podle plánu práce ve smyslu Statusu klubu a v souladu s celospolečenskými zájmy.
       -Členové Klubu se pravidelně setkávají ve vyhrazených prostorách DK ROH, kde připravují akce v souladu se schváleným plánem práce.
       -členové Klubu prostřednictvím svého, předsednictva organizují společné akce s jinými kluby obdobného zaměření, aktivně s nimi spolupracují a vzájemně si vyměňuji zkušenosti.
       -klub se organizačně podílí na zabezpečení akcí, organizovaných odbory DK ROH.
       -vnitřní Činnost Klubu je řízena klubovým řádem, schváleným ředitelem DK ROH dne .....
       Klubový řád
       Všeobecná ustanovení
       -časový harmonogram činnosti Klubu:
       2 x měsíčně setkání členů v délce 3 hodiny a další akce podle plánu práce Klubu
       -pravidelně a aktivně se zúčastnit schůzek Klubu i dalších akcí jím pořádaných podle plánu práce
       -plnit včas a v požadovaném rozsahu přidělené úkoly
       -na schůzkách a akcích dodržovat pravidla požární ochrany, bezpečnosti práce a hygieny -nepoškozovat zařízení a prostory DK ROH
       -při realizaci akcí pro veřejnost jsou členové Klubu zodpovědní za jejich průběh a podle potřeby vykonávají pořadatelskou a informační službu.
       Práva členů Klubu
       -aktivně se podílet na činnosti
       -ve svém volném čase realizovat své osobní zájmy, které jsou v souladu a posláním Klubu, při tomto v odpovídajícím rozsahu využívat zařízení a prostor zřizovatele.
       - pozvat na setkání či akce Klubu jednoho svého hosta
       -Hlasovat na schůzkách Klubu
       -využívat klubová knihovny a účastnit se mezičlenské výpůjční služby
       Práva kandidátů na členství
       -kandidát na členství v Klubu má stejná práva jako člen a těmito výjimkami: nemá právo pozvat si dalšího hosta, při akcích s limitovaným počtem účastníků jsou upřednostňováni řádní členové Klubu, při hlasováni má jeho hlas jen poradní charakter, výpůjčky z klubové knihovny pouze v rozsahu prezenčního studia materiálů.
       Závěrečná ustanovení
       -členové a kandidáti jsou po dobu klubových akcí povinni zachovávat pravidla socialistického způsobu života.
       -pro zrušení řádného členství je zapotřebí:
       projev vůle člena( kandidáta)
       kompletní splnění jeho závazků vůči Klubu, jeho Členům a zřizovateli
       Podmínky členství
       -základní podmínkou je souhlas člena s úlohami a cíli, uvedenými ve Statusu Klubu.
       -prokazatelní a trvalý zájem o problematiku a cíle definovaná v druhá části Statusu Klubu
       -k zabezpečení těchto podmínek musí uchazeč prokázat:
       a) základní množství znalostí z problematiky činnosti Klubu formou testu
       b) projít úspěšně čekatelskou lhůtou 6-12 měsíců
       c) zvládat určenou problematiku resp. svěřené úkoly v rozsahu požadavků zřizovatele ve smyslu závazků Klubu
       d) při vstupu do Klubu odevzdat předsednictvu Klubu seznam informačních pramenů z oblasti problematiky Klubu, které vlastní
       -po uplynutí kandidátská lhůty a doplnění předchozích náležitostí rozhoduje o přijetí kandidáta, případně prodloužení čekatelské lhůty absolutní nadpoloviční většina hlasů.
       -vzhledem ke kapacitním možnostem zřizovatele je počet členů Klubu omezen na 50. po naplnění limitu může nýt nový člen přijat jen po odchodu starého člena.

Rámcová úprava podmínek činnosti Klubu

       -DK ROH poskytne bezplatně Klubu 2 x měsíčně prostory po dobu 3 hod.
       -DK ROH poskytne bezplatně i další prostory pro akce pořádané ve smyslu Statusu „Klubu pokud jeho předseda bude uplatňovat jejich požadavek nejméně 60 dní před příslušným termínem a uvedená akce nenaruší jinou statutární činnost DK ROH.
       -DK ROH umožní Klubu využívat stávající technické prostředky k plnění úkolů vyplývajících ze základních dokumentu Klubu.
       -DK ROH na základě vývoje hospodářské situace ve smyslu platných zásad činnosti a hospodaření na základě schváleného rozpočtu, resp. účelových dotaci zabezpečí nákup zařízení a vybavení vyplývajícího z důvodných požadavků Klubu pro zkvalitněni a rozšířeni plnění jeho úkolů.
       -DK ROH bude podporovat kontakty Klubu se společenstvími obdobného zaměření.
       Závazky Klubu
       -Klub na základě požadavků DK ROH (60 dní předem) a po dohodnutí témat zabezpečí bezplatně kvalifikované přednášející v oblastech z okruhu jeho činnosti v objemu 30% členské základny.
       -Klub bezplatně zabezpečí profylaktickou údržbu a výkon práce při středních opravách videotechniky DK ROH.
       -Klub ročně připraví jeden odborný seminář v rozsahu jednoho dne z okruhu tematiky plnění svých úkolů.
       -Klub 2 x ročně připraví Den otevřených dveří.
       -Klub vypracuje v roce 1985 ideový projekt pro zavedeni výpočetní techniky v DK ROH.
       -Klub bude poskytovat metodickou pomoc při využívání výpočetní techniky v DK ROH.
       INTERKOM - metodicko informační bulletin sfk Spectra ODPM Praha 8. Vychází nepravidelně, náklad 100 kusů. Pouze pro vnitřní potřebu klubu, neprodejné, neprošlo jazykovou ani stylistickou úpravou. Za obsah odpovídá a číslo sestavil PhDr. V.Veverka 30 října.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK