Logo rubriky
10/1985
  (19)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

Klíč.

Claude Farrére: K smrti odsouzení

       (Francouz - Praha 1922 - Českomoravské tisk. a nakl.)
       V roce 1999 vládne celé americké pevnině James Vohr. S pomocí vynálezů páně Torrala, podporujících růst, se zmocnil obilního průmyslu a diktuje svou vůli i zbylému světu. Mezi dělníky však roste organizovaný odpor, který vede Petr Ferruti. Zprávy o akcích Vohrovy policie mu dodává jeho milenka, jinak též Vohrova dcera.
       Posléze dojde ke krvavému útoku na továrny, leč diktátor má k dispozici strašlivou zbraň, opět Torralův vynález, anihilátor. I když se dozvídá, že mezi těmi, na které je zamířena, je jeho dcera, vydává rozkaz: „Nuže, Torrale !“
       Napínavý román má na svou dobu netradiční pesimistický závěr. Pozornost si také zaslouží mnohé Torralovy vynálezy.
       (H.P.)

V. Rypl: Synové nebes.

       ( Čech - 1928)
       Autor se dozvídá o nejstarší letecké legendě z papíru s čínskými znaky: Na Marsu dochází k ochlazování, Žijí zde 3 rasy -Růžoví knězi, Žlutí technici a Hnědí dělníci. Inženýři Lin a Lei vyřeší technickou stránku evakuace na Zemi, kde se Marťané začínají usazovat v Nové Zemi v JV Asii. Ha Marsu zůstává část knězi a zbylých kosmických lodí se zmocňují Vyvržení, členové hnutí, které mělo na Zemi přístup zakázán. Ti se přestěhují do Atlantidy. Diverzní oddíly vnesou rozkol mezi mariánské usedlíky v Asii a jejich kultura zaniká. Atlantida se udrží o pár set let déle, život na Zemi pak jde dál a celý příběh zůstane zachován pouze v legendách. Knížka je dobře čtivá, patří k nejkvalitnějším předválečným sf dílům.
       (Klíč)

Paul Adam: Listy z Malajska

       ( - Praha 1926 - nakl. Neumanová)
       Děj románu je vyprávěn formou 9 dopisů hrdiny příběhu, španělského diplomata jeho příteli v Evropě. Dotyčný popisuje, kterak se coby vyslanec své vlády setkal na asijských ostrovech s neznámou vyspělou civilizací. Ta vznikla spojením potomků uprchlých francouzských revolucionářů (tehdy častý sf motiv) a původních obyvatel; vzniklý stát se nazývá Diktatura. Jeho vláda si zotročila místní obyvatele a s pomocí svých technických vynálezů se chystá na okolní svět. Diplomat, nadšený zprvu místními poměry (volná láska), se posléze vyslovuje proti a podle posledních slov 9. dopisu to s ním zřejmě končí spatně....
       (R.P.)

Vladimír Šach: Gentlemani svobody

       ( Slovák - 1928)
       Mezi Evropou a Asií řádí „gentlemani svobody“, tajemní únosci a zloději. Přepadnou i loď Excelsior, na které ukradnou ing. Vavruchovi patentní listiny, za níž předem v bance složili peněžitou náhradu. Zároveň mu nabídnou spolupráci, ale Vavruch odmítá. Naopak se spojí s lodní společností, ale plán na odhalení „gentlemanů“ nevyjde a inženýr je unesen na jejich sídlo, ostrov Jižní Hvězda. Tam mu dělá průvodce muž číslo 1570A. Má za úkol donutit jej pracovat pro ostrovany, ale než se mu to podaří, je Jižní Hvězda zničena výbuchem sopky. O něco později odhalí ing. Vavruch muže č. 1570A v Moskvě na kongrese mezi členy petrohradské delegace.... Jak námět, tak bezbřehá prostinkost knihy jen potrápí čtenářovu trpělivost.
       (Klíč)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK