Logo rubriky
12/1985
  Fanziny a časopisy (další) (21)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1985

SLANÝ: fanziny

Následující materiál je dokončení reportáže redakce Světelných roků z minulého čísla o semináři ve Slaném a zahrnuje bližší informace o fanzinech, o nichž se ve Slaném hovořilo (tedy nikoli kompletní bibliografii v současné době existujících fanzinů). Fanziny jsou řazeny podle klubů.
       sfk Villoidus: SF Fanzin zřizovatel FV SSU UFF UK, cyklostyl, 30 stran, 250 výtisků, 5-7 čísl ročně, od roku 1982 vyšlo 21 číslo.
       Charakteristika (M. Hlaváč): Chceme vydávat to nejlepší, co by se mělo dostat mezi lidi, vydáváme všechno: povídky, reportáže, recenze, drby... Sestavuji fanzin čistě Chaoticky, ač se snažím, aby tam bylo od každého alespoň něco - překlad, původní tvorba, recenze. Znamená to, že i když už mám třeba povídku na bláně, schovám ji do některého z dalších čísel, protože do tohoto už jednu mám, a sháním něco jiného, co tam ještě chybí. Pokouším se také psát i reportáže z takovýchto akci, abych se odvděčil svému plátku za to, že mne vyslali. Když zbude místečko, napíšu tam nějaké poděkování či gratulaci, protože si myslím, že to potěší. Jinak hlavní potíže máme s grafikou - letos se nám podařilo sehnat obálku s kresbou od Kaji Saudka, což je zcela ideální.
       sfk VÚMS
       /Z.Rampas/: Fanziny nevydáváme, ale chystáme se vydávat knihy - první z nich je připravovaný sborníček povídek s protiválečnou tematikou v rámci štafety Paměť. Zařadil jsem tam 10 nejlepších povídek z letošního Parconu, zajímavé je, že ve všech vystupují roboti. Tisknout by se to mělo na maloofsetu, ke každé povídce je ilustrace Vláďi Widtmana...
       Jistým způsobem je tiskovinou i počítačový superseznam knih, který produkujeme také u nás.
       sfk Spectra: SF Interkom
       ODPM Praha 8, xerox, maloofset, xerox, 8-16 stran, nyní 60 výtisků, od 1984 vyšlo 19 čísel.
       Charakteristika (J. Olša): informační materiál o československém i světovém fandomu, hlavní náplní kromě zpráv jsou reportáže, výjimečně se objeví i recenze.
       sfk TOS Hostivař: VF
       příloha podnikového svazáckého časopisu, xerox oboustranný, 75 výtisků, od roku 1982 vyšlo 20 čísel + speciál povídek Paměť.
       Charakteristika (M. Nejedlý): Obsah časopisu tvoří téměř výhradně povídky, hlavně překlady, autorské medailónky, recenze. Hlavní tezí je „nic na pokračování“. Ne každému se podaří sehnat všechna čísla. A tak jsme zavedli rubriky. Jelikož jsme skromný redakční kolektiv, vyloučili jsme vlastni povídkovou tvorbu. Koncepčně chceme trochu napodobit velké magazíny. Tak vznikly rubriky jako: zaprášená polička (starší, sběratelsky vzácné u nás vyšlé knihy), medailónky autorů s ukázkami jejich tvorby (vybíráme je podle abecedy, od každého písmene jeden), volný cyklus Tušení, Nové knihy a Knihy v závodní knihovně.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK