Logo rubriky
1/1987
  SF film (další) (31)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1987

Film Enemy Mine (Můj nepřítel)

Předlohou k filmu, který již rok s úspěchem běží v kinech NSR, byla novela Barryho Longyeara, pohádka z budoucnosti: V 21. století vládne na Zemi mír, ale ve vesmíru ještě čas od času dochází k ozbrojeným střetům lidí s inteligentními (i když ne v pozemském slova smyslu) bytostmi z jiné galaxie* Hvězdou nového filmu západoněmeckého režiséra Wolfganga Petersena „Enemy Mine“ (Můj nepřítel) je na první pohled odpuzující, šupinatý, ještěrce podobný tvor - Drac, příslušník nepřátelského národa. Drac, kterého ztvárnil americký herec Louis Gosset jr., má svou vlastni kulturu, morálku a etiku, které jsou nepodobné čemukoli lidskému.
       Režisér filmu Petersen říká: „Dracové jsou na první pohled jiní než my - tudíž špatní. To si mysli i druhý hlavní představitel, pozemšťan Davidge. (Denis Quaid), který se v boji spolu s ním zřítí na neobydlenou planetu. Davidge si Draca nejdříve hnusí, pak ho respektuje, potom si ho váži a nakonec jsou z nich přátelé. Tyto pocity by měl při filmu prožívat i divák.“
       Film stál americkou společnost The 20th Century Fox 85 milionů západoněmeckých marek, ale podle názoru kritiky se odlišuje od obvyklých sci-fi filmů, které sázejí na stále nákladnější speciální efekty na úkor příběhu. Technické triky byly ovšem použity i v „Mém nepříteli“. Zvlášť mistrovským dílem je Dracova maska. Její nasazeni trvalo tři hodiny a vydržela vždy jen jeden natáčecí den. Pak musela být nahrazena novou.
       A nám nezbývá nic jiného, než doufat, že se s Dracovou tváří osobně seznámíme a spřátelíme na plátnech našich kin.
-Lika-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK