Logo rubriky
9/1987
  Fanziny a časopisy (další) (39)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1987

Stydíme se za svůj názor?

Ha otázku, kolik máme v Československu fanzinů specializovaných na literární kritiku, se až donedávna mohlo odpovědět - jednoduše žádný. Tento stav je však již naštěstí pouze nepříjemnou minulostí, poněvadž nyní máme Fanskriptum. Pochází z tvůrčí dílny českolipských scifistu a není toliko další ukázkou jejich charakteristické houževnatosti a dokonalého grafického projevu, nýbrž především výzvou nám všem. Na našem přístupu k Fanskriptu se totiž nejlépe ukáže, zda scifi máme rádi doopravdy nebo to jenom tak říkáme, abychom mohli být alespoň v něčem módní.
       Jde o to, abychom si plně uvědomili, že v tomto případě se nejedná o nějakou dýchavičnou akci, která stojí a padá s jediným zoufalým nadšencem. Fanskriptu v tomto směru ani zdaleka nehrozí osud Sirény nebo Ariadny na něž se jako na záhy zaniklé předchůdce odvolává Jiří Karbusický ve svém úvodníku. Českolipští scifisté totiž prokázali, a prokazují, že věc, do které se jednou pustí, dovedou dotáhnout společnými silami až k dokonalosti. Důkazem může být jejich přístup k fanzinu Bonsai, který neustále prodělává kvalitativní vzestup. To tedy neznamená, že českolipské sci-fisty pochválíme za záslužný počin, načež raději velice rychle zapomeneme, že nás vlastně vyzvali k diskusi o úrovni především domácí literární fantastiky.
       Zde je na místě jedna velmi závažná otázka: Kdo jiný než sami, scifisté by se měl vyjadřovat zasvěceněji k tomu, jak má vynadat špičková domácí tvorba? Jakékoliv řeči o tom co a proč se líbí nebo nelíbí, monom být třeba nesmírně duchaplné, nicméně dokud se nedostanou do širokého povědomí fandomu a nevyniknou ve zdravém soupeření názorů, jsou bezcenné. Mohou se vyskytnout námitky, že mám sice spoustu dobrých nápadů, ale neumím je dobře formulovat na papír. Jsou to námitky reálné, ovšem nemastné, poněvadž Panskriptum není forum pro renomované literáty, nýbrž pro všechny scifisty, kteří chtějí přispět ke zvýšení kvality domácí tvorby.
       Kdyby si každý vyzkoušel, jaká dřina je práce se slovem, rázem by stoupla vážnost autorů a ve videu by přestal být viděn vrchol dokonalosti. Konečně, proč by nemohlo být Panskriptum ideálním prostorem, kde si ostři pera budoucí uznávaní literární kritici vyrostlí přímo z řad našeho fandomu? Možná, že by dokonce nebylo špatné uspořádat mezi kluby soutěž, kdo z nich dokáže vychovat více takových mistrů břitkého pera. A nebo raději zůstaneme tuctovými šediváky?!
Jiří Fidra, TS Kassandra
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK