Logo rubriky
11/1987
  (41)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1987

Co si o tom myslím...

Přečetl jsem si elaborát, který vyšel v Tvorbě 31/1987 pod názvem SCIFOBRANÍ od pana Pavla Vašáka a nedalo mi to, abych se s těmi největšími výhradami k tomuto dílku svěřil těm čtenářům, kteří to četli také.
       Rozhodně nesdílím názor pana Vašáka, že se čtenář může naší a překladovou produkcí „učíst“. Chápu, že jsou lidé pro něž je přečte ní asi třinácti citovaných knih, za dva roky sledování sf literatury, nadlidským výkonem. Podle mne onen výčet nemůže stačit ani průměrnému čtenáři.
       Ve výčtu našich časopisů zabývajících se sf literaturou, by měl pan Vašák zaregistrovat i další časopisy, které pravidelně produkují horší či lepší sf tvorbu. Namátkou mne napadají dva časopisy. Je to časopis čtení, který pravidelně přináší jednu, dvě a někdy i tři průměrné a podprůměrné povídky. Pravým opakem je Zápisník se svým Fanfanem.
       Že by bylo vydání jugoslávské fantastiky Duhová křídla a antologie Skleněné město tak převratné, že by se tím zásadně změnila informovanost o zahraniční sf se mi moc nezdá. Skleněné město patří podle mne k těm nejhorším antologiím co jsem četl. Pan Vašák by si měl uvědomit, že u nás vyšel Labyrint, Vlak do pekla, Pozemšťané a mimozemšťané atd. Dále by mu měl někdo prozradit, že Duhová křídla jsou jen částí zajímavého projektu Práce, ve kterém jsou soubory Zelený vlak, Touha po modrém nebi, Spirálový obzor a Hvězdy v trávě.
       Dále nechápu jeho rozplývání nad šestým vydáním Krásky z Marsu, myslím, že místo toho mohlo vyjít klidně něco úplně nového. Zvláště potom, co jsem dočetl Všechno je jinak od O. N.
       Z údivu nevycházím při představe jak film Odyseus a hvězdy naplňuje světová kina, když sotva naplnil naše.
        Na E.T. byla Alfa vyprodaná čtyři měsíce, což se mi zdá taky nadsazené, kdežto na poledním představení Odysea a hvězd v jednom dejvickém kině jsme seděli tři, ačkoli to dávali pouze jeden den.
L.c
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK