Logo rubriky
3/1988
  Cony (další) (44)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

BRIGHTON '87

Jaroslav Olša jr.
Článek JOjr. si můžete přečíst i v č. 3 Z'88. Protože se to redakce dozvěděla až po uzávěrce, berte ho jako reklama na rubriku FAN FAN.
       „To to ale trvalo, vy bastardi!“ Taková byla první slova Briana Aldisse, ve chvíli, kdy si vystoupil pro cenu Hugo v kategorii teoretických prací. A nelze se mu divit, Aldiss patří již téměř tří desetiletí k absolutní špičce britské sci-fi, ale Huga získal pouze na úplném začátku své kariéry za romány Nonstop a Teplárna (Skleník). Celý letošní Worldcon /neboli světový kongres SF/ - nazvaný Conspiracy 87 a odehrávající se v jihoanglických lázních Brighton - se nesl jako by ve znamení vyrovnáváni dluhu, které měla sci-fi veřejnost a fanoušci vůči svým idolům - tvůrcům science fiction. I u nás známý Robert Silverberg patřil až do letošního roku k těm, ke kterým se štěstěna v podobě Huga stále obracela zády. Jeho romány a povídky byly stále jedny z nejčtenějších, ale Huga pořád ne a ne získat. Jeho projev vyzníval smutně, stejně tak, jako když“ s námi několik hodin předtím hovořil a říkal, že Huga nejspíš nikdy nezíská a jeho vlastnictví ho už ani nezajímá.
       Letošní Worldcon byl doposud největší sci-fi akcí na evropském kontinentu - více než 5000 účastníků ze tří desítek zemi /včetně pro sci-fi tak exotických jako Omán, Malajsie či Guam/ však nelitovalo. Sešla se zde prakticky celá plejáda současných hvězd světové sci-fi /převahu měli pochopitelně autoři angličtí a američtí/ v čele a Johnem Brunnerem, Gene Wolfem, Joe Haldemanem, Ianem Watsonem, Doris Leasingovou a dalšími.
       Setkáni takového významu je důležité i z hlediska obchodního, a tak jame v kuloárech mohli potkat redaktory časopisů Omni i Isaac Asimov SF Magazíne, nakladatele Jacquese Sadoula z francouzské edice J'al Lu i šéfa sci-fi odděleni tokijského nakladatelství Hajakawa. Malá česká skupinka - skládající se kromě mě osobně ještě z Ivana Adamoviče - neměla jednoduchou úlohu. Potkat se a každým, a kým bychom byli chtěli, nebylo prostě možné - davy lidi se valily místnostmi hotelů Metropole a Bedford nebo zaplavovaly haly Brighton Center, zatímco autoři pochopitelně prchaly do zátiší speciálních místností, určených pro hosty a účastníky programu Conspiracy. I tak se nám ale podařilo sejít a řadou významných autorů. Několik hodin jsme strávili v přítomnosti obou bratrů Strugackých, kteří byli čestnými hosty a jejichž optimismus na téma dalšího rozvoje sci-fi i celé lidské společnosti je snad nekonečný jako vesmír. Fred Pohl a námi hovořil o své právě dokončené knize, jejíž název Chernobyl říká o jejím obsahu vše - na rozdíl od všeho, co napsal dříve, se román zabývá katastrofou v Černobylu a vznikl na podkladě materiálů, které mu poskytla sovětská agentura pro atomovou energii. Norsky autor Qyvind Myhre si nám zase postěžoval, jak je těžké být spisovatelem v Norsku, zejména tehdy, píšete-li sci-fi. Ovšem asi nejvíc nám uchvátila anglická autorka fantasy Tanith Lee, která nás svým vyprávěním doslova přenesla do světa svých knih plného rytířů, draků, čar a kouzel, kde - jak se zdá - do slova a do písmene žije.
       Neobyčejně bohatý byl program „Konspirace“, v němž se vystřídali prakticky všechny hvězdy, které do Brightonu přijeli. Účastnici se mohli zúčastnit zhruba sedmi paralelních programů - počínaje filmovými a video projekcemi, přes koncert a divadlo, až po panelové diskuse a rady novým autorům, které pořádalo nakladatelství New Éra, patřící nedávno zesnulému L. Ron Hubbardovi. Zatímco v místnostech vyhrazených „smetánce“ se podávalo šampaňské a pohybovali se zde většinou lidé s ročním příjmem nad 50000 dolarů, ve „Fan room“ bylo přeplněno a všude se vznášelo aroma piva - neoddělitelného průvodce anglických a amerických fanů. A zatímco ti se účastnili dvou hlavních bodů jejich programu - koštováni piva z celého světa /včetně českého, které jsme přivezli/ a maškarního bálu a soutěže o nejlepší masku - v nejvyšším patře Brighton Center se sešli autoři, editoři a hosté kongresu na party pořádané u příležitosti udělení Hugo Award. Oslavu organizovalo a financovalo nakladatelství L. Ron Hubbarda - autora lehce grafomanských dobrodružných románů. Bohužel pro soudné čtenáře a naštěstí pro své dědice stačil napsat SF dekalogii /!/ z nichž zatím vyšlo jen pět dílů a druhý z nich /Mission Earth/ byl dokonce nominován na Huga. Protože se knihy dostaly na nejvyšší příčky žebříčku bestsellerů a nakladatelství se přímo topí v dolarech, pokusilo se prosadit knihu až na metu nejvyšší /která je také finančně velmi výhodná/ - a to právě velkou reklamou a financováním různých akci. Přesto byla kniha na slavnostním vyhlášeni vyplakána a největší kritika na ní se ozývala především z úst právě těch autorů, kteří se party s radosti zúčastnili a popíjeli, pojídali a pozorovali ohňostroj, který byl u příležitosti kongresu uspořádán.
       A pak už přišlo rozloučení, ale všichni se zase brzy sejdeme, protože po dlouhých letech se opět podařilo prolomit americkou blokádu a Worldcon se bude v roce 1990 opět konat v Evropě, tentokrát v Holandském Haagu!
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK