Logo rubriky
10/1988
  Fandom (další) (51)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

Anketa KLUB ROKU 1988

V tomto roce se uskuteční třetí ročník ankety o Klub roku. Jeho uzávěrka i vyhlášení vítěze bude 20.listopadu 1988 na již 5. Miniconu v Praze.
       Účelem ankety je zjistit klub, který si zaslouží toto oceněni. Každý hlasující klub si vybírá svého kandidáta podle vlastních Měřítek. Musí mu však odevzdat nejen hlas, ale i nějaký předmět scifistické provenience (knihy, obraz atd.).
       V roce 1986 byl vyhlášen Klubem roku SFK Malevil z Březové nad Svitavou a v roce 1987 SFK Futurum z Olomouce.
       Proti této anketě se ozývá rada námitek od prohlášení „proč se máme zúčastnit, když nevyhrajeme“ ač po téměř vědecky zformovaný názor redakce Slanu: „Má smysl anketa O nejlepší klub roku, jestliže se jí zúčastní stěží 10% SF klubů?“
       Anketa vznikla proto, aby mohly kluby označit ten klub, který se jim líbí a který si zaslouží jejich uznání. Kluby nejsou hodnoceny podle počtu akci, podle fanzinu, množství členů a případné jiných „čárek“.
       V anketě hodnotí každý z klubu podle sebe toho, kdo si jeho hlas zaslouží. A zde je asi kámen úrazu. Asi ne všichni jsou schopni se sami rozhodovat podle svého rozumu a čekají nějaká pravidla. Ale tato pravidla si musíme určit sami a hlavně projevit zájem i o činnost někoho jiného. I když už v obou ročnících se našly kluby, které daly hlas samy sobě. Nakonec je to správné, pokud si mysli, že si ho zaslouží.
       Hlavní příčinou malého počtu účastníků ankety je podle mého soudu lhostejnost k akcím jiných klubů a možná i lenost, protože zde nestačí jeden hlas, ale i darovat pro vítěze SF artefakt (nechce se mi věřit, že by tady byl zádrhel a kluby byly tak lakotné).
       Názor Slanu vzbuzuje jen jednu otázku: Kolik % účastníků je nutných, aby Slan vzal anketu v úvahu? 11%, 50% nebo jak je dosud zvykem 100% ? (Není k této anketě nakonec nutná účast 101% SF klubů?) Anketa Klub roku je otevřena pro všechny kluby. O těch, které se jí nezúčastňují, se dá právem předpokládat, že buď neznají žádný klub, který by si zasloužil jejich hlas, nebo je jim to srdečné jedno. Pokud se najde alespoň jeden klub, který chce jinému dát svůj hlas a připojit k němu i SF artefakt, pak nikdo nemá právo vítězi ankety upírat jeho titul Klub roku.
Egon Čierny, Praha
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK