Logo rubriky
12/1988
  Věda a SF (další) (53)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

PARANOIDNE PARANORMALNI PARADENTOZA NAD PAHALYZOU KOLEM PARADIGMAT

(Interkom 5/88 - Kvark 3/88)

S úžasem jsem vzala na vědomí diskusi nad knížkou ZN, jejíž název jsem samozřejmé zapomněla. Také jsem ji bohužel nečetla. Ne často se člověku stane, aby byl svědkem vzniku univerzální filozofie. A ona si mrská vznikne jen tak mimochodem. Připomíná onu ztracenou a nalezenou mariánskou filozofii ze Simakovy knížky „Když ještě žili lidé“. Je prostá a univerzální, pochopi ji i antoušek nebo operní tenor, je použitelná pro každého.
       Žížala se jeví ve své žížalovitosti. Je třeba se do této žížalovitosti vcítit a zjistíme, že být žížalou není pro žížalu až tak zlé. I když je to ve skutečnosti dešťovka.
       Už dlouho luštím záhadu, proč původně normální kolega, povýšen do stavu šéfovského, totálně zblbne. Teorie jeveni se nabízí jasné vysvětlení. Oni se prosté začnou jevit ve své šéfovitosti. Je třeba hledat, vcítit se do jejich šéfovitosti a ejhle, vše bude v pořádku.
       Taky jsem se divila, kam se ztrácí všichni chytří desetiletí chlapci a kde se bere hloupost mužů. A kam se poději ti silni svalnatí muži, se kterými jsme chodily. Kde se změní v naše slabounké manžele, které neustále bolí záda, kolena, žaludky a všechno ostatní, zejména když mají přenést kapesník na vzdálenost jednoho metru. Kteří se rozklepou v nervovém záchvatu při ostřejším slovu (ten nervový záchvat se pak léčí na kanapi nebo v hospodě). Ve světle teorie jevení je to jasné. Oni se původně jeví ve své chlapcovitosti, potom se začnou jevit ve svalnaté mužnosti, což způsobí prudkou degeneraci mozkové činnosti a nakonec se jeví ve své manželovitosti, což působí prudkou degeneraci svalové činnosti. A my, místo co bychom se vcítily, zbytečně nadáváme.
       Jenom by mě zajímalo, co nám, tedy K.H. a mé maličkosti, udělají naši páni a velitelé, až zjistí, že nám nepanuji a nevelí, ale jen se jeví. Inu, pokud se nebudou jevit brachiálně násilnicky, ať se třeba zjeví. Pedagogové ostatně cosi tušili o teorii jevení už dávno. Proč by jinak sdělovali rodičům, že písemné projevy jejich dítka jsou slabé? Oni vědí, že žáček píšící jak prase gadarénské se jeví. Jen to chce, aby se vcítili do jedinečnosti toho jeveni se místo sázeni spatných známek a jak by se nám nebohým rodičům ulevilo!
       I jiné jevy a projevy (hlavně projevy) by se daly vysvětlit tím, že dotyčný to tak nemyslí, neboť se jen jeví. Trochu to celé připomíná naivní verze defétismu, ale to je vynahrazeno dalekosáhlou použitelností nejen v přírodovědě.
       Jen mám jakýsi vnitřní chvějivý pocit, že ten nebohý Z.N. to původně myslel nějak jinak. Inu, to už je osud učených.
       Tak se dobře jevme!
C.B.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK