Logo rubriky
12/1988
  Cony (další) (53)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1988

Polcon '88

Letošní sraz polských fanů POLCON 88 se konal opět po dvou letech v Katovicích. Máme to tam blízko, pořadatel conu, Šlaski klub fantastyki s námi má ty nejlepší vztahy, takže nic nebránilo tomu, abychom se tam nevydali. 29.září se nás sešlo jedenáct? po jistých peripetiích jsme se naložili do tří automobilů a hurá směr Katovice.
       Na místě, v Osrodku Harcerskim poblíž fotbalovým fanouškům známého stotisícového Stadionu Šlaského, se sešlo takřka tisíc fanů z celého Polska i nás několik z Československa, dva fanové ze SSSR a čestní hosté z devizové ciziny.
       Tradičně byl jako čestný host pozván jeden z domácích profesionálů. Tentokrát padla volba na překladatele a redaktora Fantastyky Lecha Jeczmyka. Ze zahraničí byli pozváni malíř Wojciech Siudmak, který se pro nemoc omluvil. Arkadij Strugackij, který se omluvil z osobních důvodů, Ondřej Neff a Kája Saudek, kteří se neomluvili.
       Zato se dostavil i u nás známý /ačkoli mu v naší vlasti vyšla pouze jedna kniha/ anglický spisovatel John Brunner a vydavatel Locusu Charlea W. Brown. Diskuse s oběma výše jmenovanými pro mne byly jasným zlatým hřebem celého conu. Kdo nebyl, může závidět.
       Zbývající program byl tradiční. Rozdávaly se ceny, jednalo se o problémech fandomu, katovičtí uvedli kabaret, našlo se místo pro soutěž ve znalostech žánru a vyvrcholením společenské části byl slavnostní banket pro hosty. Kdo nebyl pozván, mohl zaplatit 4 500 zl. a mohl se zúčastnit také.
       Největší plochu ale zabralo video. Promítalo se ve čtyřech sálech v nichž většinou nebylo k hnutí. Prvním filmem bylo dílo „Na stříbrném glóbu“, natočené asi před deseti lety dle předlohy J. Žulawského a okamžitě také zakázáno. Dle hlasu z pléna to byl asi jediný případ, kdy příslušné složky měly recht.
       Po této projekci začal maratón více než stovky filmů. Nejpozoruhodnější byly cykly filmů natočených dle předloh Stephena Kinga /výtečný Kubrickův film Shinning/, filmy režisérů J. Carpentera /Thing, Starman aj./ a R. Scotta /samozřejmě Alien a Aliens/. Mimo to: Conan, Legenda, Robocop, Spaceballs /perfektní parodie na Star Wars/, Enemy Mine, Mad Max I. a II., Poltergaist I. a II. atd. atd. Na závěr jsem si nenechal ujít filmovou adaptaci Orwellova „1984“. Poněkud ne to zklamalo, ale přesto.
       Součástí Polconu byla i výstava výtvarných děl, na níž jsme dovezli soubor Saudkových originálů, v červenci vystavovaných na ostravské výstavě Sci-fi. Myslím, že tam nezapadly. Většina vystavených prací byla silně podprůměrná, odvozená a nezajímavá. Jen snad dva tři výtvarníci se mohli vedle Saudka postavit. Holt, Kája je Kája.
       V neděli 2. října odpoledne jsme se rozloučili s polskými přáteli a rozjeli se domů. Vyspat se. Příští rok je Polcon v Gdaňsku, tedy příliš daleko. Takže zase někdy.
Jiří Pilch KLF Ostrava

PŘÍŠTĚ Vyhlášení soutěže

       „O emblém Castora“
       a ankety
       „Fanzin roku 1988“
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK