Logo rubriky
4/1989
  Cony (další) (61)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

VOŇAVÝ CON

Vskutku takový byl prosincový brněnský DRACON, o němž se chystám podat poněkud opožděnou referenci. Tento slet fanů jsem si dočista zamiloval, protože na něm lze kromě několika přednášek či pořadů setkávat se s kamarády, autory a získávat další. Nekonečné diskuse o všem možném se vedly v pohostinném baru (alkoholickém)! v přilehlých prostorách Domu rekreace ROH na brněnské přehradě. A po čase zjišťuji, že mnohé myšlenky a nápady, které zde poletují zprvu nezávazně vzduchem, se daří převést do skutečné či hmatatelné podoby. Znovu jsem se přesvědčil o mimořádné pohostinnosti a schopnostech místních SF klubů, které si nehrají povýšeně na svých písečcích, ale užitečně spojují síly a možnosti, násobí chuť a elán.
       Z mnoha těkavých myšlenkových explozí jsem zaznamenal tyto:
       1. ochotu Vlada Srponě vydávat Fančin. Výběr, který by přinášel to nejlepší z fanzinu, řekněme za půl či čtvrt roku (z technických údajů - maloofs., náklad do 1000 kusů, čb. ilustrace, nízká cena, citované fanziny obdrží zdarma); jednání se povedou co nejdříve a doufáme, že se povedou.
       2. nešlo by uspořádat putovní kolekci vítězných povídek z Ceny K. Čapka, která by putovala třeba rok od klubu ke klubu e tam by se s nimi mohli konečně seznámit, rychle a levně? (apeluji tímto na KK, že by jeden soutěžní výtisk obětovala)
       3. rozvinout diskusi o tom, zda by bylo účelné, výhodné a užitečné, založit Společnost přátel SF či Svaz přátel vědeckofantastické tvorby, a stát se (resp. požádat) členem Národní fronty. Vykoumat, zda výhody (vydávání oficiálního periodika, rozvinutí činnosti) by převážily nevýhody (jistá organizovanost, příspěvky, volby, řízení, plán apod.); zjistit právní postupy - k tomu sestavit účelovou pracovní skupinu.
       4. dotáhnout projekt J. Pecinovského (antologie povídek o sluneční soustavě) do zdárného konce a nabídnout ji do tisku některému nakladatelství (např. Academia). Držím palce a pomohu.
       5. pokusit se prosadit v TV nebo Krátkém filmu dokument o SF hnutí v Československu (určité představy už mám).
       6. napadlo mě toho na Draconu hodně, ale uvědomil jsem si, že o některých záležitostech by asi nebylo moudré mluvit příliš brzy, aby se z toho postupem doby nestalo povídání o iluzích. Ještě jsem si na Draconu stačil všimnout, že tam nebývalé přibylo dívek a mladých žen. Právě proto, nebo i proto mi setkání připadlo voňavé, neboť kromě koření nápadů a myšlenek nás muže ovanuly kosmetické přípravky všech možných značek a příchutí. Leč mluvili jsme slušně, věcně a stručně, protože to ženám imponuje a nám prospěje. Tož v prosinci 1989 zase nashledanou, přátelé.
Fanfan
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK