Logo rubriky
5/1989
  (62)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

BIBLIOGRAFIE

Když se na konci roku 1983 začaly pod vedením Toma Štipského prohledávat ve Státní knihovně ročníky časopisů a vypisovat povídky a vše další o sci-fi, netušili jsme, že uplyne už tolik let a tehdejší práce se propadne téměř vniveč. Je nás to ještě mnohem víc líto, když na stránkách INTERKOMU čteme názory, jak by nová, modifikovaná bibliografie sci-fi v časopisech měla vypadat. Bohužel nesdílíme názory jejích současných „koordinátorů“ a nemyslíme si, že by v té podobě, jak je dnes navrhována, mohla plnit svůj účel.
       Všichni víme, jak těžko se pracuje se Super seznamem - a ten obsahuje podstatně méně záznamů, než kolik jich dříve či později bude obsahovat povídková bibliografie. Největším problémem je zřejmě to, že neexistuje žádná jeho „konečná“ (byť neúplná) verze a k ní pak vydávané doplňky. Myslíme si proto, že vydání bibliografie v časopisech vydaných povídek (a nejen jich?) v podobě výjezdu z počítače (doplněné navíc porůznu nashromážděnými a mnohdy neověřenými údaji) je předčasné a nesprávné.
       Původně měla být bibliografie připravována pouze na základě celých zpracovaných ročníků - a stále si myslíme, že cesta veda pouze tudy. Stejně tak by bylo třeba dbát na pečlivost záznamu. Málokdo, kdo častěji nepracuje s různými bibliografiemi, tuší, jak složitá je práce se špatně udělanou bibliografií... Právě proto by si všichni, kdo na její přípravě chtějí nebo již participují, měli alespoň částečně osvojit nejzákladnější pravidla, jak záznamy uvádět a jak by mělo vypadat konečné dílo.
       Dle našeho názoru by se bibliografie měla vydávat nejprve po částech - tj. jednotlivě vždy obsahy již zpracovaných ročníků časopisů a v prvé řadě se zaměřit na určité časové údobí a nejvýznamnější časopisy. Bibliografie by měla obsahovat nejen povídky, ale také údaje o SF filmech (např. články o nich, interview s herci a režiséry...), SF comicsu, měly by v ní být uvedeny i recenze na SF knihy a rozhovory s autory a samozřejmě také teoretické články o SF, fantastice a jejích autorech. Když už se celé ročníky prohledávají, mělo by se vypisovat vše (vždy! především recenze budou velmi užitečné pro každého, kdo se zabývá českou i zahraniční SF).
       Mělo by se ovšem dbát také na pečlivost „bibliografů“, protože i to málo, co již po fanzinech z bibliografií vyšlo, prozrazuje velké nedostatky. Ti, kteří totiž ročníky časopisů kontrolují, nesmí sledovat pouze jména známých autorů, ale musí počítat i s tím, že SF mohl napsat třeba neznámý Jan Novák či Abú Hasan Bani Sadr a jejich dílo se může jmenovat například Moje babička - a naopak povídka Raye Bradburyho ještě nemusí být sci-fi a podobně ani slibný název Raketa startuje v sedm ráno nemusí být sci-fi.
       Všichni víme, že SF se někdy objevuje na těch nejneuvěřitelnějších místech (třeba Fritéz Leiber ve Světě motorů, Šiniči Hoši v Novém orientu, Isaac Asimov v Ženě a módě a samozřejmé mnoho původních povídek třeba v Novém Domažlicku...). Není pochopitelně možné (a nebylo by to ani časově únosné) prohledávat desítky ročníků různých Listů cukrovarnických, Lukostřeleckých revue, Chatařů, Psů -přátel člověka, Kováků, Uhlí či Plynů (i když i tam třeba nějaká SF vyšla), bylo by proto vhodné, aby se nám ozvali ti fanoušci, kteří tyto časopisy čtou a nahlásili nám, které ročníky znají a mají je „prohledány“, a my bychom je zanesli do seznamu již zpracovaného materiálu - a to ať už v nich nějaká SF byla nebo nikoliv.
       Tyto částečné bibliografie by byly vydávány v R. U. R. jako příloha Rouráka nebo podobně jako Bibliografie fanzinů a měli by je po obsahově-formální strance na starosti Ivan Adamovič, Hana Homolová a Jaroslav Olša, jr. (první dva jmenovaní jsou oba studenty vědeckých informací a knihovnictví).
       Doufáme, že k našemu názoru zaujme stanovisko co největší množství členů fandomu a také současní koordinátoři tzv. superseznamu povídek. Současně také budeme rádi za každou nabídku k pomoci, kterou adresujte Interkomu.
       Struktura záznamu v bibliografiích by měla být zhruba takováto:
       ABC, Roč. 32, 1993-94, č. 1-24 - chybí číslo 5 (tj. nezkontrolované číslo)
       NOVÁK, Jan: Raketou na Mars. č. 2, s. 23-24.
       záznam původní SF povídky
       BRADBURY, Ray: 451 Fahrenheita (Fahrenheit 451) přel. Jan Novák
       č. 5, s. 22-25.
       č. 6, s. 23-27. záznam přeložené SF povídky
       -pt-: Fantastické světy (o díle R. Bradburyho)
       č. 9, s. 11, záznam o neprozaické práci
       Vždy je třeba uvádět pouze u povídky uvedené informace, víte-li třeba originální název povídky, ale tento není uveden, napište ho do hranaté závorky. Stejně postupujte i u jiných neuvedených informací. U každé neprozaické práce uveďte několika slovy její obsah, např.: c recenze E. Martin Půjčovna manželek c o současné ruské SF c rozhovor s režisérem filmu Vetřelec nebo c comics dvojice Novák - Zelený.
       Přesný popis bude zájemcům a spolupracovníkům zaslán a současně vyjde v Interkomu a R. U. R.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK