Logo rubriky
89/1910.txt
  Recenze (další) (67)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 10/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

Nesouhlasím

Nakladatelství Práce nepotěšilo čtenáře vydáním knihy J. Bočka „Událost“. Kniha je úžasně rozvleklá. Setkáváme se v ní s pologramotnými vojáky, jejichž úvahy jsou hodné třináctiletých dětí. Ostatně si nezadají se svým stejně slabomyslným vedením vojenských teoretiků. Další skupinou postav jsou doktoři ošlehaní rozbory lidské psýchy. Přes jejich erudici jsou ve svých úvahách velice podobní vojenskému velení. Devadesát procent jejich vystoupení je to, že dolují ze svých pacientů podvědomé myšlenky, pak přijde hypnotizér a během sezení vše lehce odhalí. Třetí a nejhlavnější skupinou jsou několikadenní zajatci vesmírných bytostí, které jim vzpomínku na setkání uloží do podvědomí, aby to z neznámých důvodů nemohli vybreptat.
       Jak jsem již předeslal děj se téměř nepohybuje. Celá myšlenka by se vešla pohodlně do kratší povídky. Domnívám se, že nejde ani tak o sci-fi, jako o zesměšnění vojska a to počínaje záložáky a konče vysokými hodnostmi a vojenskými psychiatry. Protestuji proti hodnocení této knihy jako dobře zvládnuté detektivky s dráždivým kořením fantaskna. Kdo neví co je detektivka, ať se podívá do slovníku. Za koření fantaskna rozhodně nepovažuji několik čistých sci-fi prvků, které jsou zde pouze kulisou k prázdnému ději. Co je fantaskního na startu hvězdného korábu, vybudování obranného pole či manipulování s lidským vědomím. To jsou atributy čisté s-f.
       Před několika lety jsem četl v jakémsi časopisu úryvek z připravované knihy. Děj začínal tím, ze se ráno probudí obyvatelé rekreačního střediska a zjistí, že jsou uzavření pod průhlednou kopulí, ze které nemohou ven. Tuším, že to bylo v AZ magazínu nebo Interpressu. J.B. to pěkně rozvedl. Škoda, že se myšlenka ztratila ve slovech.
       Malá poznámka na závěr. Hrdinové mohou ztratit paměť na týden a nic si nepamatovat. Ale polévka, která se začíná právě na začátku příhody s mimozemšťany vařit bude po týdnu bez obsluhy u sporáku těžko taková, aby se dala nosit na stůl okamžitě po odletu mimozemšťanů.
Láďa c
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK