Logo rubriky
89/1913.txt
  Recenze (další) (70)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 13/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

Narlen Haushoferová: Stena slov., Máj 1989

Jedna žena zůstane odříznuta v lovecké chatě. Postupně zjišťuje, že svět vymřel a navíc, že je od něho odříznuta neviditelnou stěnou. Začne si tedy v potu tváře budovat svůj nepříliš šťastný ráj.
       Postupně se objevují náznaky, že kdesi v ráji se skrývá had...
       Pod kulisou postkatastrofické SF se skrývá současný, hluboce introspektivní román. Román o jedné jediné postavě, přesto vsak čtivý a napínavý. Existence okolního světa je do značné míry nahrazena jeho neexistencí. Vysoce sugestivní je například scéna, kdy hrdinku rozbolí zub.
       Víc než zajímavým výletem autorky do oblasti SF je román dokladem dokonale zvládnutého řemesla. Z tohoto hlediska je i zajímavou literární informací ze země, jejíž SF tvorba je u nás prakticky neznámá - autorka je Rakušanka.
       Haushoferová píše přirozeně, nepomáhá si násilnými posuvy v ději. Hrdinku nepronásledují přízraky, nepodlehne psychóze - na to má moc práce - a nijak přehnaně si nezoufá. Situaci bere s typickou ženskou věcností, jako řešení úkolu udržet se při životě. Autorka jí pomáhá, jak se dá. Poskytne jí plodiny na osev, krávu a vyhne se i nabízejícímu se motivu, nenechá hrdinku zdivočet.
       Nedozvíme se, co bylo příčinou katastrofy, postupně to přestává být důležité. SF motiv je skutečně pouze záminkou, cílen je ukázat koncentrovanou ženu.
Mme de fan CB
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK