Logo rubriky
89/1913.txt
  Fanziny a časopisy (další) (70)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 13/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

FANDOMNÍ PUBLIKACE, ANEB CO ROK DAL

Stručné shrnutí bez nároku na úplnost by mohl znít podtitul této úvahy.
       Zdá se, že nastala doba hojnosti a je opravdu z čeho vybírat.
       CIZÍ HVĚZDY - reprezentativní publikace formou i obsahem. Hojně komentovaná a myslím, že není co dodat. To se týká i LETŮ ZAKÁZANOU RYCHLOSTÍ III, o něčem takovém se nám mohlo před dvěma roky jen zdát.
       Zklamáním pro mne byl naproti tomu NECROMICON, jak obsahem tak cenou. Sbírce hororových povídek vesměs chybělo potřebné napětí a dynamika. Zato DEN VŠETKÝCH BLÁZNOV je opravdu kvalitní a čtivý román, který určitě stojí za to mít ho v knihovně na čestném místě. Tím jsem bohužel vyčerpal seznam slovenských publikací, které se mi dostaly do ruky. Je to chyba distribuce, nebo Slovensko ještě dříme?
       Že totiž lze udělat téměř nemožné dokazuje sfk Winston, který je za podpory několika dalších fanů bezkonkurenční vydavatelskou jedničkou. Vždyť edice SF překlady, která má po rozpačitých začátcích stále stoupající úroveň, zahrnuje už sedm sešitů a další se připravují! A tituly jako CESTA DO CAŘIHRADU, či HOUSTON, JAK MĚ SLYŠÍTE od snad reklamu ani nepotřebují. Jistě je záležitostí vkusu zda si oblíbíte jejich zvláštní styl, ale jejich kvalita je nesporná. To však zdaleka není vše, následují tituly NOČNÍ KŘÍDLA a TĚLO POZEMŠŤANA, velmi kvalitní novela a román, dokazují, že cyklostylová technika má stále své výhody. VĚŽE GURUŮ a SVĚT PRO ARKÁDYHO FOXE jsou oceněné povídky z letošního Parconu a rychlost jejich vydání je prostě udivující. I zde je kvalita zvláště v prvním případě zaručena. A zbývají ještě dva tzv. paperbacky OBCHODNÍCI VENUŠE a opět domácí SÍTĚ KANÁLY A STOKY. První je kvalitní americká klasika ze „zlatého“ věku a druhá moderní computer sf bohužel trochu nedotažená. Určitě jí dočtěte až do konce, ale těžko se k ní budete vracet.
       Vydavatelství Laser nás potěšilo vynikajícími PÍSEČNÍKY jenže pak se na dlouho odmlčelo snad to už nebude dlouho trvat, jeho ediční plány jsou totiž kvalita sama.
       Ještě nesmím zapomenout na již tradiční KOČAS, který byl po loňském výpadku opět v plném lesku s odpovídající úrovní.
       Mohl bych pokračovat dalšími tituly, třeba speciálem AF167 s novelou SOUMRAK (Nightfall) nebo sešity překladů sfk Parsek, výše jmenované mají však jednu nevýhodu - omezený náklad.
       Byl to velmi bohatý rok a jestli ty následující budou dosahovat alespoň 70% jeho úrovně budu stále spokojen.
-Pra-
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK