Logo rubriky
89/1913.txt
  Recenze (další) (70)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 13/1989  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

Zdeněk Volný: Oko Chiméry, vydáno v Karavaně.

Je to sešitové čtení pro děti a jako takové má svá pravidla: hlavni postava musí být blízká věku čtenáře, musí se tam vyskytnout otcovská či mateřská autorita, která hrdinu spíše kamarádsky vede, hodí se i mladá, čistá láska. Mladý hrdina případně občas zachraňuje staršího představitele autority, jindy milenou dívku, ti mu to v pravý čas oplatí.
       Když se dej odehrává na planetě, kde je vše živé člověku nepřátelské, ale hrdinové přesto chodí do nepřátelské přírody na lov, není o dobrodružné situace nouze.
       A když se do toho začnou míchat i politické intriky, či spíše nešváry mezi představiteli moci, musí vzniknout, přes veškerý schematismus základní fabule, napínavá četba. Zvlášť když autorem je spisovatel tak zkušený jako Zdeněk Volný.
       Ale přesto, jsou zde nedotažené motivy. Proč jsou jména a do jisté míry i systém vlády na planetě Nová Helada volena dle starořeckého vzoru? Proč se vlastně před obyvatelstvem tají existence kosmické lodi a možnost odletu? Důvody, pokud jsou naznačeny, působí nepřesvědčivě. Proč místní obyvatelstvo zdegenerovalo, zdivočelo a proč, když je to tak snadné, nenavázalo kontakt s příchozími, když by to oběma stranám prospělo? Prostě, působí to dojmem rychlé, ukvapené a nedotažené práce. Ale myslím, že mým synům, až jim sešit dám, to příliš vadit nebude.
Mme de fan CB
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK