Logo rubriky
16-17/1989
  Rozhovory (další) (73)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1989

Náš rozhovor

Na otázky R. Bujvidase odpovídá člen Rady sejmu litevského hnutí za přestavbu „Sajüdis“ Alvidas Medadinskas.
       Otázka: Před několika lety jsi se začal zabývat fantastikou a teď ses stal politikem. Byla fantastika jen chvilkovým zájmem, nebo by sis chtěl ještě přečíst fantastiku?
       Odpověď: Ano. Někdy před 5-6 lety jsem se velmi zajímal o fantastiku a navštěvoval Vilnijuský klub mladých fantastu, jak se tehdy nazýval. To byla moje první veřejná činnost, politikou jsem se nezabýval. Doba byla taková. Fantastika dnes? Dnes vůbec nemám čas na čtení knih, avšak rád bych si přečetl nějakou SF knihu, ale běda, sám chápeš.
       Otázka: Spíše než s politikou a naší skutečností jsme se stýkali při rozborech fantastických děl, ve kterých se popisovaly cizí planety s totalitními nelidskými režimy. Teď už o tom mluvíme svobodně. Podle tebe: jak, o čem, mají psát spisovatelé sci-fi? Cožpak se fantastika stane spíše oddychovým žánrem? Odpověď: Nemyslím. Fantastika je
       jistě oddychová i vážná. S knihou oddychové fantastiky příjemně užiješ čas. V Litvě znám pouze jednoho představitele takové fantastiky. Je to Justas Pilipons. Když mluvím o vážné fantastice, chtěl bych vzpomenout takové autory jako A. Clarke, I. Asimov, S. Lem, A+B. Strugačtí, jejichž knihy nutí k přemýšlení. Litevská fantastika se také musí zabývat nejen vědeckými, ale i filosofickými problémy, otázkami, které nyní vzrušují mnohé, t.j. do jaké situace jdeme, jací budeme v XXI. Století.
       Otázka: A jak ty si představuješ osud naší republiky?
       Odpověď: V politickém smyslu vidím Litvu nezávislou, taková nepochybné bude do začátku příštího tisíciletí. Když se nezávislou mohla stát Namibie, tak o co je Litva horší? Jisté, Sovětský Svaz není JAR... Dnes jsme přespříliš politikovaní - politické myšlenky, politické ideje. Mluvím o tom každý den. Ale kdybych neznal, jaká politická situace bude v Litvě, nezačal bych fantazírovat jak bude okolo nás vypadat zítra. Atomová válka - třetí světová válka - podle mě nebude. Myslím, ze budeme mít co jíst, nebude hlad po energii - to všechno, čím nás plašili někteří spisovatelé sci-fi.
       otázka: Třetí světová válka nebude? Ale vždyť je pravděpodobné, že některá impéria mohou, při rozpadu, v agónii, použít krajní opatření.
       Odpověď: Ale s hliněnýma nohama nemůže jisté vzbuzovat důvěru. Myslím, že zájem o Sovětský Svaz a jeho politiku na Západě, je zájmem o to, aby tento obr se nerozpadl docela. Proto dodávají půjčky a jinou pomoc. Tato jejich činnost mi připomíná vyplňování trhlin mokrou hlínou, očekávání, že obnova situace se znormalizuje nebo život v něm pohasne pomalu a on klesne k zemi velmi opatrně, aniž zasype všechny okolo něj...
       Doplněk J. Olši,jr.
       Originální názvy zmiňovaných děl:
       Justas Piliponis: Antrasis pasaulio tvanas
       broliai Tomtykai (bratři Tomdikasové):
       Meilgs prakeiktos sielos
       Ignas Seinius: Siegfried immerselbe atsijaunina
       Vladas Minius: I žvaigždes pasirenge
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK