Logo rubriky
2/1990
  (76)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 3-4/1990  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

O SF (naší se píše)

Informace o naší SF a fandomu se pozvolna rozbíhají po celém světě, tedy možná lépe po zemích, v nichž je scifi na vyšší úrovni. Proto pro mne bylo doslova šokem, když se mi do ruky dostal výstřižek z damašského deníku At-tawra (Revoluce), který v nákladu 20000 výtisků vydává ministerstvo informací, a který se týkal... PARCONu 1987! Článek se jmenuje Science fiction a její role v pokroku lidstva, vyšel 19. srpna 1987 a je podepsán Ahmadem Búbisem. Omlouvám se za tak pozdní informaci, ale mé znalosti arabštiny mně bohužel dlouho znemožňovaly prokousat se jeho obsahem. Oč v něm tedy jde: jedná se pravděpodobně o přepracování agenturní zprávy, kterou u nás vydala ČTK nebo Orbis, leč jedná se o typické arabské zpravodajství s řadou nepřesností, výmyslů a překroucení - Cena Karla Čapka je zde např. charakterizována jako „nejdůležitější světová soutěž v oblasti SF“, která je otevřená pro „autory ze všech socialistických zemí“. Hovoří se zde také o vítězi tohoto ročníku, který ovšem v arabském písmu vypadá takto: Džúzif Bísínúfskí (ti zdatnější jistě rozluštili jméno Josefa Pecinovského). Autor hovoří i o Mlokovi a o tom, že je to postava z knihy Karla Čapka Válka s mloky (asi málokdo ví, že Artia knihu vydala kdysi také v arabštině a je tedy v arabském světě možná známá).
       V dalších částech článku hovoří Džarúslaf Fjís (tedy Jaroslav Veis) - předseda poroty - o SF, její roli v literatuře a o nejzajímavějších autorech, kteří se již v soutěži objevili. Zmiňuje se zde o Ivanu Kmínkovi (Ifán Kamník) a Františku Novotném (Frántímík Núfúfní).
       Článek je neobyčejné zajímavý, protože se asi ještě nikdy nestalo, aby se informace o naší SF dostaly tak daleko do světa. Navíc člověka překvapí, že čtenáře novin ve vzdáleném Damašku mohou zajímat informace o čemsi tak vzdáleném jako je SF. I když... kdo ví? Možná, že i tento článek je dalším důkazem toho, že právě Sýrie je - co se týče SF - nejrozvinutější z arabských zemí (napovídá tomu řada jmen autorů SF, o kterých vím a také asi jediná teoretická kniha o SF vydaná v arabštině s prostým názvem O science fiction, jejímž autorem je Imrán Tálib).
Jaroslav Olša, jr.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK