Logo rubriky
5/1990
  (77)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

Zn: Povolení národního výboru nemám a nevadí mi to

Když jsem byla požádána o právní pomoc při zakládání prvního pochybného spolku (byl to čs. fandom a časem bylo všechno jinak), potom dalšího a dalšího, dokonce i jedné společnosti akciové nefandomové, radil
       Poskytuji rady při zakládání pochybných spolků, povolení NV mám. Přítelkyně z práce, když jsem to nakousla, mě doplnila tak, jak je řečeno v titulku.
       Tehdy mi to skutečně nevadilo. O právní pomoc mě žádali přátelé, ze kterých jsem si tak trochu udělala pokusné králíky. Kromě toho vůbec nebylo jasné, jak to bude s právní službou a do jisté míry to není jasné dodnes. A i když nové zákony jistě ledacos zjednoduší, postup je následující:
       Za prvé: Vyrobíme stanovy a zkonsultujeme s Carolou, to jako se mnou, jestli se nám tam neocitl nějaký nesmysl. Musel by to být děsný lapsus, jinak dnes stanovy jsou pojímány jako vnitřní záležitost organizace.
       Dále vyrobíme programové prohlášení (to by mělo podle nového zákona odpadnout, protože jsou to stejně jahodové proklamace) a předkládací dopis, kde uvedeme složení přípravného výboru a seznam členů. Chce to aspoň dvacet lidí. A ovšem kontaktní adresu. Pokud jde o stanovy, použijeme jako vzor stanovy SaF z předminulého IK. Vše pošleme podle toho, jakou působnost má organizace mít, buď na civilněsprávní úsek MV ČSR, nebo na tentýž úsek MV ČSSR, nebo na odbor věcí vnitřních KNV. Kdo to posílá na KNV, má nejvíc potíží, ti úředníci tam jsou obvykle jako vyděšení od chroustů a lidem zakládáni spolků dost úporně rozmlouvají, neboť sami netuší, co s tím. Nejlepší je žádat MV ČSR, protože pak je žádáno o vyjádření pouze příslušné další rezortní ministerstvo ČSR, například ministerstvo kultury. Když se žádá o působnost federální, musí do toho kecat i příslušné slovenské ministerstvo a všichni zkoumají, jestli nehodláme rozšiřovat pornografii, propagovat fašismus nebo podpalovat seníky, což chvíli trvá. Poté, kdy zjistí, že nic takového nemáme v úmyslu, povolá si nás příslušný úředník z MV ČSR nebo z federálu (na MV ČSR je to hodná paní doktorka Benešová) a předá nám registraci, popřípadě projedná pár doplňků ke stanovám, ale to s ní lze domluvit i po telefonu.
       Poté je třeba se odebrat na národní výbor podle místa bydliště organizace a nechat se zaregistrovat tam, to aby národní výbor věděl, kdo jim řádí v rajónu.
       Na NVP se jde za panem doktorem Patejdlem na nám. Primátora Vacka, 4. patro, dveře -108. On tam pan doktor obvykle není, ale vedle pan doktor to vyřídí taky, zvlášť když si donesete fotokopii rozhodnutí MV ČSR a stanov.
       Potom se otočíte do Meislovy ulice, stavíte se u Golema na dvou deci Mistra Kampana a pokračujete na Městskou správu statistiky. Musíte to stihnout do půl druhé. Tam jdete do čísla dveří 303, kde sedí hodná mladá paní, a ta vám dá identifikační číslo organizace. Taky ale chce xerokopii rozhodnutí MV ČSR. S další fotokopií rozhodnutí a stanov, papírem, který vám dají na NVP a IČO se odeberete do Komerční banky na Příkopech, kde vám dají číslo konta a papíry, které je třeba vyplnit.
       Když chcete vydávat nějakou tiskovinu, je třeba dojít na správu tisku MV ČSR, Benediktská 1, do čtvrtého patra za doktorem Rojíčkem, který vám dá spoustu formulářů, které většinou vyplňuje tiskárna, a chce hádejte co? Inu, fotokopii rozhodnutí MV ČSR o registraci.
       Já vím, že to vypadá děsně, jenže vy všichni to máte ode mě jako z kuchařky, zatímco já to musela vyzkoušet na sobě! Jsou lidé, kteří tvrdí, že tímto návodem jsem jim ušetřila kus života, a tak doufám, že jsem ho ušetřila i vám.
Carola B.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK