Logo rubriky
6/1990
  Fandom (další) (78)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

HVĚZDNÝ TAMTAM

ANKETA - Dvě otázky pro sci-fi fany:

       1) Které datum bys navrhovala pro oslavy Dne sci-fi a proč?
       2) Jak se změnily tvé scifistické plány proti těm, které jsi měl(a) před rokem?
       
       Tomáš Štipský, člen sci-fi klubu R.U.R.:
       1) Narozeniny nějakého nestora sci-fi. Pana Součka nebo Zdeňka Rampase.
       2) Mé plány jsou teď větší. S Vaškem Soukupem chystáme vydavatelství s antikvariátem a knihkupectvím. řek1 bych dokonce, že naše plány jsou megalomanské. Chceme pracovat v rámci Syndikátu autorů fantastiky, který nám poskytne prostory, až bude sám nějaké mít. Vydavatelství zatím pracovně nazýváme Mlok, ale to není definitivní název. Zatím bych tomu říkal Mločí projekt. Mně by se víc líbil název Oz (podle čaroděje ze země Oz od L. Franka Bauma).
       
       Vlado Ríša, člen sci-fi klubu Sfinx:
       1 ) Prvního dubna, vzhledem k vyvádění aprílem, které také musí mít náboj fantazie, a proto je to datum pro sci-fi nejvýš vhodné.
       2) Moje plány se nemění, zato se mění plány všech nakladatelství, pro které překládám z ruštiny. Likvidují se zavedené edice, třeba Saturn, který PNS odmítla distribuovat. Na druhé straně v některých nakladatelstvích vypadla z edičních plánů řada titulů, takže je teď větší naděje na rychlé otištění knih.
       
       Ladislav Kejval, Klub J. Verna:
       1) Já bych navrhoval ten den před zhruba dvanácti lety, kdy vyšel v Literárním měsíčníku článek od pana Součka, který vyzýval k zakládání sci-fi klubů.
       2) Loni jsem si myslel, že budu jen překládat a ne vydávat. Dnes chci pracovat s Vaškem Soukupem v Mloku a v časopise Poutník. Opustit své zaměstnání ve škodovce ale nechci, je to pro mě jistota.
       
       Carola Biedermannová, Klub J. Verna:
       1) 14. července, což je výročí cesty Matěje Broučka.
       2) Ani se nezměnily. Jestli se tak zoufale zdraží doprava, budu míň jezdit po conech. Co se týče spisovatelských plánů, vždycky jsem byla naladěná do romantična nebo šíleného nadávání, a to platí stejně i nadále.
       
       Martin Hlaváč, člen SFK Villoidus, Mobius, R.U.R.:
       1 ) 31 . dubna, kdy byl založen Villoidus.
       2) Sedmnáctým listopadem se všechny plány naprosto zhroutily, vyběhané cestičky jsou zarubané, organizace, které byly zkorumpované, už zkorumpované nejsou... a člověk hledá svoji identitu jako scifista.
       
       Zdeněk Rampas, člen SFK BC, Villoidus, R.U.R., Andromeda, TIK Dobřany:
       1) 31. dubna.
       2) Zlatá ilegalita! - Za dnešní všeobecné svobody bychom měli udržet to, co jsme dělali, dokázat tolik co dřív...
       
       Richard Podaný, redaktor nakladatelství Svoboda:
       1) Na přestupné dny, aby to nebylo moc často. Nebo na narozeniny Vládi Veverky.
       2) Ve Svobodě jsem zaměstnán od ledna: toto nakladatelství až moc rychle pochopilo tržní ekonomiku, vedení vyvíjí komerční tlaky, takže mohu říci, že vlivem zaměstnání ve Svobodě poklesly mé literární nároky.
       
       Pavel Weigel, překladatel:
       1) 25. ledna, kdy se konala premiéra R.U.R. v Národním divadle. Bylo to v roce 1921, tak že zanedlouho bude potřeba důstojně oslavit sedmdesáté výročí!
       2) Své plány jsem částečně realizoval, protože můj překlad Lemovy Summy technologiae vyjde v nakladatelství Práce. Jinak hodlám založit Společnost Stanislawa Lema.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK