Logo rubriky
4/1990
  (78)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 6/1990  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

Neviděli jste dr. Nesvadbu v televizi?

Pokud vás zajímá stručný výtah z toho, co říkal, tady to je.
       Dr. Nesvadba pracuje v sanatoriu Horní Palata a zabývá se psychoterapií. Vztah této profese a psaní měl dvě etapy: v mládí byl spíš opatrný, aby starosti a tajemství pacientů nějak nezneužil, snad i proto psal literaturu nápadu a teze. Později jeho tvorbu přímo inspirovaly životní zkušenosti.
       Mluvil o „sociatrii“, dnešním stavu, kdy i u nás přišli do módy psychiatři, poradny, kdy lidé vyhledávají pomoc lékaře nebo psychologa, jakmile mají nějaký problém.
       Co se týče psaní, v raném mládí začínal s divadelními hrami, které nakonec přepsal jako povídky, a tak vznikla první knížka, Tarzanova smrt. Povídky měly úspěch, dostal se i do světa. Ze svých cest a pobytů pak čerpal pro své pozdější knihy. Na příkladu Michaela Moorcocka ukázal, jak se američtí autoři snaží vyhnout chrlení hardcore SF na výdělek a touží po psaní hodnotné, mainstreamové literatury. To je i případ pana Nesvadby - nakonec chtěl nejvíc ze všeho zachytit a vyjádřit své zkušenosti a zážitky, problematiku poznání a vývoje společnosti. Skoro deset let pracoval na knize Tajná zpráva z Prahy, jejíž původní obsáhlá verze snad konečně vyjde. V době vzniku byly s knihou obrovské problémy, nakonec vyšla verze se sci-fi motivem.
       Vyjádřil se, že svoji literární dráhu chce zakončit povídkami ve stejném duchu jako byly ty z jeho literárních začátků, jednoduchými a dějovými. Taková bude kniha, kterou teď píše.
       Řekl, že sci-fi není zas tak úplné odpočinková četba, protože kvalitní SF odráží tento svět, vědeckotechnickou revoluci, různá nebezpečí, která lidstvu hrozí. Sci-fi je inspirovaná lidským poznáním, a také v nejnovější době informace a informatika sehrála ve vývoji lidstva rozhodující roli. No a lidem už nestačí stará literární klišé, chtějí nové téma - poznání, co ty změny udělají se mnou, se světem.
eh
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK