Logo rubriky
9/1990
  Fandom (další) (81)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

(Komentovaný) ZÁPIS
z porady SF klubů konané na PARCONu 90 v Bratislavě 8.9.1990.

       Průběh porady:
       (porada byla zamýšlena jako valná hromada ČSSFF - Československý SF fandom, účelem porady bylo vyjasnit určení této organizace, její pravomoci a cíle)
       1. J. Karbusický měl dotaz zda nelze ovlivnit vedení televize v otázce výběru SF filmů Doporučení - psát do televize - kritika v Ikarii
       2. V.Veverka měl připomínku ke stanovám - - co je to SF klub
       Vysvětlil Z.Rampas na základě tržních vztahů
       (Za SF klub považují každé společenství, které se tak nazývá a je ochotno komunikovat a spolupracovat s ostatními kluby zmíněné tržní vztahy je ale třeba chápat co nejšířeji, jde o to co může kdo nabídnout, a jak mnoho o to ostatní stojí, nejde tedy jen o peníze, vkladem může být i „býti dobrým společníkem“, někdo může ke spolupráci přetáhnout či pohnout fanoušky tam kde se to jinému za /materiálně/ výhodnějších podmínek nepodařilo, prostě proto, že je radost pobývat v jeho společnosti; to také osvětluje proč se fanoušci-organizátoři kterým toto nebylo dáno /myslím VV a JK/ musí stále pokoušet budovat hierarchický příkazový systém, zde je rovněž skryto jádro nikdy zcela nepochopeného konfliktu „o koncepci fandomu“.)
        3. Marek měl připomínku ke stanovám, a to k bodu kde se praví, že usnášení schopná je nadpoloviční většina SF klubů, která se sejde (obava zneužití).
       Vysvětlila C.Biedermanová ve smyslu, že málokdy by sešla nadpoloviční většina všech SF klubů: a tedy změnou tohoto bodu bychom nemuseli být usnášeni schopní.
       4. E.Čierny vystoupil s poznámkou o náplni fandomu a o potřebě vytvoří fandomovou agenturu. (zatím se nepodařilo vyjasnit, zda a jak bude tuto službu poskytovat SAF, zjistit to lze jedině tak, že ze na SAF obrátíte s konkrétním projektem a požádáte o spolupráci, samozřejmě, že oboustranně výhodnou.)
       6. E.Hauserová se přimlouvala za informační náplň INTERKOMu a za jeho lepší úroveň.
       7. Z pléna padla i otázka zda pokračovat v existenci klubů, či to celé jako přežité rozpustit. 8. F.Moravec vystupuje s požadavkem ochrany fandomu.
       (to mělo a má být jedním z cílů ČSSFF chránit fandom před komerčními a tržními vlivy stejně jako jsme ho chránili před všepronikajícím blbstvím schizofrenního reálného socialismu; otázkou je zda nám v tom může pomoci jakákoli organizace, domnívám se, že to záleží jen na nás, zda pro nás fandom bude prostorem pro styk s přáteli nebo tržištěm, jistě by bylo chybou, kdyby byl jen jedním z toho, jde o to nalézt správné proporce obou složek a formu v níž budeme spojovat obchodní a přátelské vztahy.)
       9. L.Peška měl připomínku že je nutno vytvořit nová pravidla fungování Fandomu, buď ústní nebo písemně.
       (podle mě se pravidla vytvoří sama, praktická spolupráce na reálných a nijak nedotovaných projektech si pravidla vynutí sama)
       10. Podpěra řekl, že kluby budou fungovat dál.
       (Miloš tím reagoval na příspěvek, z něhož se zdálo, že za klub budeme považovat pouze producenty, a hájil klub jako místo pro komunikaci jedinců podobných zájmů a zálib. Tyto kluby samozřejmě nejsou v ničem horší než kluby s hospodářskou činností, jen je třeba počítat s tím, že dnes po zrušení většiny subvencí zanikne bezplatná meziklubová výměna materiálů a kdo nic neprodukuje, bude si vše muset kupovat)
       11. Ve stejném smyslu se vyjádřil i E.Čierny, který řekl, že do této doby činnost fandomu suplovala činnost oficiálních struktur a že se konečně bude moci věnovat čistě klubové činnosti. Jeho ideálem je anglický typ klubu.
       12. Z.Rampas se vyjádřil ve smyslu že nyní „musíme plavat, jak umíme..
       13. J.Karbusický přečetl svůj dvacetiminutový příspěvek o nové koncepci fandomu.
       14. Z.Rampas reagoval na Karbusického příspěvek na příkladu „zákon džungle ekonomiky.
       15. Připomínka z pléna, zda by nešlo distribuovat FANALL mezi fanoušky.
       M.Podpěra odpověděl, že se již připravuje jeho nové vydání a pak by vycházel jako ročenka
       16. V.Veverka navázal Karbusického, dále se vyslovil, že dochází ke konci jednoty fandomu a tím se dostáváme do rozporu: „vznik organizace kontra její náplň“.
       (zde zápisu nerozumím, ale věřím, že věrně reprodukuje řečené)
       17.E.Čierny se přimlouvá přemístit centrum ČS Fandomu mimo Prahu.
       18. V průběhu porady byly vzneseny poznámky informačního charakteru: - kde bude příští PARCON
       =příští porada je v Šumperku, 26. - 28.10
       (během porady jsme zjistili, že důvody pro které jsme ČSSFF vytvořili vlivem prudkého vývoje dílem zanikly, či naopak dosáhly rozměrů, s nimiž se síla o organizace nemůže měřit, navrhuji proto organizaci, když už si s jejím založením Carola dala tu práci, využít k legalizaci KK.)
zapsal Pavel Mikuláštík komentoval Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK