Logo rubriky
8/1990
  Fanziny a časopisy (další) (82)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 10/1990  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990
Taky vás rozčilují novináři ? Ukažte jim, zač je toho loket!

CO JE TO APA?

       Na západě jsou lidé už tak kulturní a civilizovaní, že už je přestalo bavit nechat se konzumně, pasivně zabavovat masovými zabavovacími médii - a místo toho se snaží vyjádřit sami sebe, svoji osobnost, a navazovat bezprostřední až vřelou komunikaci s jinými lidmi.
       A k tomu právě (mimo jiné) slouží APA, což je zkratka Amateur Press Association.
       APA jsou scifistické i jiné, já se teď zrovna chystám zapojit do jedné feministické. A jaký je princip? - Někteří psavě založení lidé, kteří mají hodně přátel, už jim nepíšou dopisy, ale vydávají svůj vlastni osobní fanzin (opět se netýká jenom SF). Ten může mít třeba jenom jeden list. Sdělují tu (většinou vtipně), co dělají, o čem přemýšlejí, jaké mají názory na ten či onen politický problém, kde byli na cestách a co tam spatřili a zažili, a tak podobně. APA vznikne, když se nejde osoba, která tyto fanziny xeroxuje či ofotografovává a dává jich vždy několik dohromady. Musí vyřešit otázku poštovného a termínů uzávěrek jednotlivých dílů APA. Účastnici pak reagují na dopisy v předchozím díle, takže se rozvíjejí bouřlivé diskuse.
       Feministická APA, kterou jsem obdržela poštou, místy připomíná ryzí kvokaniště (podzimní úklid domu, nové pneumatiky do aut, podrobný popis svatebního obřadu... ), místy je naplněna vtipnými postřehy o knihách a pod. , a celkem je to ukrutně zajímavé: je to vhled do soukromí žen (hlavně amerických), který ani dobrá literatura přece jen neposkytne. S placením poštovného je to trochu problém (pětadvacet dolarů ročně je trošku drahý špás), ale v instrukcích stojí, že chudé ženy z rozvojových zemi mohou posílat rukodělné práce a recepty na exotická jídla. Takže asi pošlu recept na švestkové knedlíky...
       Píšu o tom vlastně proto, že možnost kopírovat má už dnes každý, a takový soukromý fanzin o jednom či dvou listech a deseti či dvaceti kopiích nepřijde vůbec draho. A kdo je agilnější, může si založit APU - my jsme dělali něco trochu podobného ještě před revolucí, když jsme své výlevy ukládali do desek zvaných INNERSPACE a dávali si je kolovat.
       Sběratelé fanzinů ovšem pak budou mít těžký život!
hau
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK