Logo rubriky
8/1990
  Ikarie (další) (82)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 10/1990  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

Z redakčního šuplíku

       Milá Ikárie
       Mám moc rád scifi a nejvíc se mí líběj hodně dodrodružný krváky, a tak si kupuju Váš časopis už vod prvního čísla. Ale sem si řek, že to děláte dobře, to jo, taky sem vás včera v šatně chválil, až mi chlapi hodili montérky do míchačky. Hlavně Prouza, ten čte akorát detektivky a je blbej, ten mi začal nadávat do skifistů, ale mě je to jedno, von stejně neví, co to je, tak jsem skončil leda u toho, jak sem si řek, že to fakt děláte prima, ale že něco tý Ikárii naši zlatý chybí.
       A tak vám teda to něco holt posilám. Já si prostě píšu tak pro sebe do šuplíku, napsal sem i román, kerej se menuje Heks'n'Šús a Játra krále Brala, ale zatím si ho čtu jenom já, poněvadž sem skrytej talent.
       Ale teďkonc sem se už defynitívně rozhodl. Prateta mi říkala, že prej píšu hezky skoro jako Šekspír, toho vona zná, ale nevím, estli vosobně.
       A abych nezapomněl, taky mi ještě prateta říkala, abych napsal, že nejvíc mám rád Ondřeja Nefa, to mi prej bodne. Tak to teda píšu.
       Milá redakce, doufám, že se Vám moje mikropovídky budou líbyt, já sem je nazval, aby to jako bylo hodně moderní, když teďko sou v televizi furt ty počítače, tak sem sebral sousedům ze schránky takovej časák vo nich, jako vo těch počítacích mašinách, a nazval jsem teda ten ciklus velice nápaditě - myslím to slovo Mikroprocessory. Pratetě se to taky moc líbilo, jenom ji při vyslovení toho názvu vypadly zuby, vona je má jako pravý, a tak věřím, že aspoň něco z těch mejch děl votisknete, a taky mi dyžtak potom nezapomeňte poslat prachy.
       Tak ještě jednou - mám rád Ondřeja Nefa, ale i vás všechny vostatní. (Dole píšu adresu, abyste nezapomněli na ty peníze!)
       Scifi zdar! J. W. P. -adresa-(Tady bydlím. )
       P. S. Dopis sem napsal u parťáka na počítači. Má na něm svlíkací poker, to je bezva! Soudruh
J. W. Procházka
       Věc: vyřízení odpovědi
       Vážený mladý příteli,
       velice nás těší, když mladí lidé, kteří pošli z dělnické třídy, projevují zájem o kulturní činnost, sebevzdělávání a jiné nadstavbové mimopracovní zájmové náplně volného času, pokud tyto nesnižují jejich akceschopnost v pracovním procesu, účast v závazkovém hnutí apod. , nemluvě o možnosti, že by ve svém volném čase mohli propadnout chuligánství a grázlovství.
       Měl byste se však nad sebou vážně zamyslet. Vaše vyjadřování prozrazuje vlivy nekalých buržoazních živlů, užíváte cizích slov, kterým nikdo nerozumí, jako např. „mikroprocessory“, a obhroublý jazyk. Měl byste zajít do lidové knihovny a zapůjčit si takové skvosty světové literatury, na nichž se nejlépe naučíte, jak psát: je to Čuk a Gek, Timurova parta a v neposlední řadě Gorkého Matka. Také byste neměl propadat sobeckému individualismu, soukromá radost je ničím ve srovnání s radostí kolektivní! Což takhle založit při Svazu mladých na vašem pracovišti zájmový literární kroužek Maxima Gorkého, nebo některého našeho literárního velikána, Julia Fučíka či Jana Kozáka?
       Také byste se měl zapojit do pěkných literárních soutěží, kde naše nejlepší mladé talenty pravidelně poměřují své síly: Strážnice Marušky Kudeříkové či Mladý literární Beroun.
       Práci čest
Za dopisové oddělení Eva Hauserová
Za správnost: Judr.Pavel Kosatík
Za pravopis ručí: Jaroslav Olša, jr.
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK