Logo rubriky
12/1990
  (84)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1990

Mírně laskavé vynadání

Nemusím být snad všude, usoudila jsem a nejela jsem na poradu klubů do Šumperka. Kromě toho, že se mi prostě nechtělo, jsem v té době asi utkala rychleji něž chřipka, protože jsem jí chytla.
       Ještě v horečkách jsem se z obvykle dobře informovaných kruhů, totiž od dr. Jana Pavlíka, dozvěděla, že fandom neví, jestli má působnost jen v ČR nebo v ČSFR, a že chce mít působnost v ČSFR.
       Část fandomu zřejmě dle tohoto pramenu buď neumí číst, nebo je pro ní tato činnost příliš namáhavá. v čl. i odst.5 stanov čs fandomu je totiž tato záležitost řešena zcela jednoznačně.
       Dobrovolná společenská organizace Čs. fandom má, a to od okamžiku svého vzniku na poradě v Opavě, působnost na území celé federace. Jinak by mimochodem Vlado Srpoň neměl co dělat v přípravném výboru. Byl by totiž prokletý cizinec.
       Některé fany zřejmě spletlo, že registrace byla provedena u MV ČR. Tito občané pouze nezjistili, že podle starého sdružovacího zákona se registrace prováděla podle působnosti organizace, kdežto po novu to je podle sídla organizace. Protože žijeme v legislativním zmatku, lze jim to prominout, i když jsou mezi nimi také právníci.
       Z toho mimochodem vyplývá, že FMV pochybné spolky neregistruje, neboť každý spolek má někde sídlo, o to na území jedné nebo druhé republiky.
       Zajímavé ovšem je, že čerstvě zvolený prezident rady klubů Z. Rampas o tomto problému vůbec nic neví.
       Takže klid, prosím. Jsme federální spolek. Pokud jsem dobře pochopila a můj horečkou sužovaný mozek nezkreslil další informaci, chtěly by si některé spolky udělat územní členění a nevědí, jak na to.
       Pokud by se jednalo o útvary bez právní subjektivity, jakési expozitury, postačí příslušná změna stanov a její oznámení na příslušném MV či NV. Mělo-li jít o pobočku s právní subjektivitou, je kromě změny stanov nutná i registrace na příslušném MNV, případně vlastní stanovy, ale s těmi se není třeba unáhlovat, někde je chtějí, jinde nikoliv.
       Už delší dobu uvažuju, že bych měla napsat právnické minimum pro scifisty. Jenže
       mi to nikdo nezaplatí, což by mi tak dalece nevadilo, a kromě toho fandomová činnost je tak pestrá, že bych asi nepostihla všechny aspekty, a to by vadilo.
       A co nejhorší: zákony se nám mění tak rychle a praxe je tak nejednotná, že by to stejně nebylo nic platné.
       Kluby! Vezměte si příklad z Plzeňáků, ti, když viděli jaká je situace, hbitě si zlanařili právničku a navíc moc pěknou děvčicu. To je přece příklad hodný následování!
Carola B
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK