Logo rubriky
1-2/1991
  Fandom (další) (85)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

Sfk Spectra se představuje

Už asi deset let všichni ve fandomu brečí po informovanosti. Zvlášť Interkom (ze kterého se v poslední době stal objektivní list Hauserkom) pořád volá po zprávách z klubů. A právem, neboť co je to za hnutí, které se skládá z jednotek izolovaných od hlavového orgánu i od sebe navzájem. Fandom je na tom jako donedávna Občanské fórum. S tím rozdílem, že nemá tu hromadu peněz ze zahraničních darů.
       Nuže dobrá, říkám, tedy SFK Spectra.
       Zřizovatele je Dům dětí a mládeže Praha 8. Ten poskytuje prostory a peníze na knihy, množení, cesty. Klub má 12 členů ve věku od 15 do 19 let. Na schůzce se jich sejde od šesti do maxima. Pokud mám spočítat takzvané aktivní členy, je to cca 4 člověků. Práce se rozděluje výhradně na základě přátelské domluvy. Jinak to nejde, vzhledem k osobní svobodě a dobrovolnosti členství. Po této stránce nejsou v klubu problémy. (Také žádné megalomanské projekty.)
       Spectra se schází jednou za čtrnáct dní (někdy i týdně), to je cca 25 schůzek ve školním roce. Jsou v úterý 18:00 až 20:00. Často nás tlačí čas; dvě hodiny jsou na rozběhlou diskusi málo. Program se členové dovědí 1-2 schůzky předem. Toužil jsem sice po pevném ročním programu, ale ukázal se jako nepružný. Často se objeví zajímavé téma nebo neodkladné jednání, takže se program přinejmenším posune.
       Program chystá obvykle někdo z „aktivních“ .Bývají to přednášky na téma SF, věda okolo SF i jiná. Např. od září 1990 to byla beseda o Worldconu, kterého jsem se zúčastnil, beseda o poznatcích ze Sympózia o psychotronice v Bratislavě, kde byli čtyři naši členové, přednášky o novinkách v audio a video technice, o opomíjených autorech staré české SF. Na videu jsme si pustili Dunu a Batmana.
       Pět členů klubu píše. Pro ty funguje systém kritických desek Megalomanův metronom. Úroveň povídek v poslední době silně vzrostla. (Je to moje nejoblíbenější četba.) Tři členové publikují v oficiálním tisku, z toho jeden v oblasti comicsu.
       Spectra vydává fanzin Krypton - jednou za půl roku až rok v nákladu 50 kusů. je bohatě ilustrovaný a obsahuje především povídky členů nebo jimi pořízené překlady a rovněž klubové informace. Je celý xeroxovaný, což je drahé, takže uvažujeme jak využít cyklostyl a neztratit kvalitu vzhledu. Většinu rozdáváme známým osobnostem fandomu.
       V klubu je knihovna financovaná zřizovatelem. Má cca 130 titulů knih a fanzinů. Kupodivu, nejpůjčovanější jsou stará čísla Kryptonu.
       Loni jsme s náborovými cíli uspořádali soutěž pro mládež do 18 let O cenu Jima Dollara. Bohužel, částečně ztroskotala na propagaci, bláhově svěřené zřizovateli. Letos ji chceme opakovat, zřejmě ve spolupráci s Ikarií.
       To je všechno a všechno je to pravda. Ještě nejnovější adresa:
SFK Spectra
Filip Škába
Hočiminova 9
102 00 Praha 10
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK