Logo rubriky
3/1991
  Recenze (další) (87)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 5/1991  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

Barbar poražen na hlavu!

       Ne že bych musel mít barbara Conana ráno, v poledne i večer, nicméně mi jednou za čas udělá dobře jeho přímočaře ujetá logika doprovázená svistem kravavého meče. Obzvlášť po televizních zprávách z parlamentu a vlád naší drahé domoviny. Proto jsem nikterak neváhal a zakoupil „Meč s Fénixem“ nově se zrodivší edice Pulp. Po prvních dvou stránkách jsem pochopil, co mají vydavatelé na mysli pod označením „hrůzostrašná a fantaskní literatura“. Byť v českém jazyce, ke čtení to není.
       Vzhledem k tomu, že tři ze čtyř uváděných povídek vyšly v „Muži z Cimerie“, od něhož se v Ikarii 1/91 tak decentně distancuje Pavel Kosatík, měl jsem možnost srovnávat. A ejhle! Prvotní představa, že vina padá na prachbídný překlad, se ukázala zcela zcestnou. Jedná se o cosi mnohem grandióznějšího. Díky péči Petra Kachny, který příběh převyprávěl, jsme svědky fantastického pokusu o zkřížení barbara Conana s Červenáčkem! Převypravěč pečlivě vypreparoval z originálu krvavé scény a v rámci spádu děje i značnou část atmosféry pitoreskního hyperborejského světa. Snad tím chtěl dosáhnout milosti v očích ochránců nevinnosti čtenářů z řad školní mládeže, snad se jedná o jemného člověka s odporem k násilí. Každopádně se mu podařilo vyrobit z krvavého bifteku nanicovatou vlažnou sekanou bez chuti a bez zápachu.
       Ne že bych byl zavilým příznivcem useknutých hlav, vyhřezlých střev nebo kanibalských hodů, přesto mě však přepadá smutek nad marným bojem sveřepého rváče a zloděje Conana, který je měněn na rytíře s vysidólovaným mečem. Jak beznadějně se snaží vyzout z role kladného hrdiny! Poražen na hlavu, důsledně desinfikován a asepticky zabalen, je distribuován čtenářům, z nichž jen málokdo tuší, jaký danajský dar tím připravilo nakladatelství Nezávislý novinář II Robertu E. Howardovi a jeho příznivcům.
       (Robert E. Howard: Conan - Meč s Fénixem. Překladatel neuveden, upravil Petr Kachna. Vydavatelství a nakladatelství Nezávislý novinář II, 1991. Náklad neuveden, 12 Kčs.)
       P.S.: Neraduj se, Pavle Kosatíku! Brzo dojde i na tvé chráněnce. Inzerovaný čtvrtý sešit Pulpu poctí svojí přízní Howarda P. Lovecrafta. Pěkné počtení přeju!
Vladimír Mátl
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK