Logo rubriky
8/1991
  (93)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 11/1991  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

O soutěži LEM

       Literary Efficient Missionary
(hledající nové originální nápady hlavně z oblasti filozofické SF)
       Tři nejlepší…
       Podívám-li se na první tři práce, maně přemýšlím, proč právě tito vyhráli první ročník LEMa, proč právě na ně ukázal záludný Hurychův koeficient - jistě vím jen jedno: nebylo to náhodou:
       Vítězná Oščádalova Topologie je víc než surrealistická, kubistická, fantastická a tím (podle mne) přece jen trochu roztříštěná. Je to vítězství inteligence nad zdravým rozumem, ale beru ji, protože mi mnohé dala (povídka), díky Honzo „Jame“! A děj? Rok strávený na celém světě, od záchodu v Dublinu po celu smrti - vzpomínám na Ladislava Klímu a hřeje mne u srdce: každá věta je sama o sobě povídkou - kdo nečetl, nepochopí.
       Vyslanec od Fošenbauera snad vyjde i v Ikarii, takže krátce: Kult fašismu - skvělý nápad a slušné zpracování. Povídka je ovlivněna válkou, ale utekla programovému fetišismu válečných vysloužilců na hony daleko. Přečtěte si ji, až vyjde, protože má hlas a mluví.
       Preislerova Podnikavost je z medailové trojice nejrozpornější a také nejhravější. Snad neprozradím nic špatného, když řeknu, že ji Pavel Weigel dokonce zařadil na první místo - byl to právě on, kdo oceňoval zábavnost nápadu. Zápletka je prostá: JUDr. Faust nabízí své služby v oboru popelářství a moderní podnikatel tomu nechce věřit. Jako z rozhlasových reklam: „To, co jste dříve posílali k ďáblu nebo čertu a nyní posíláte do hajzlu, do prdele… F.B.D. snadno a rychle odstraní.“ Asi tak.
       Vyhlášení výsledků bylo 12.10.1991 v Pardubicích
Michal Zítko
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK