Logo rubriky
8/1991
  Úvahy, eseje (další) (93)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 11/1991  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

Všechno je jinak

Uvedený název Neffovy kultovní knížky mi připadal vždycky podezřelý. O čem to ten Neff vlastně mluví? Přemýšlel jsem, k čemu by se takový název hodil lépe, ale nic mě nenapadlo. Minulý týden, když mi díky laskavosti mých dvou dcer bylo umožněno shlédnout několik dílů večerníčkového seriálu o Klouzkovi, jsem konečně našel to správné dílo.
       V okamžiku, kdy si houby staví dům a tatínek Klouzek (s tlustou nohou a černým knírkem) kouří po dobře vykonané práci fajfku, mi to ještě nedošlo. Pak jsem několik dílů vynechal, ale naštěstí se mi podařilo zachytit sedmý, závěrečný díl, kterým celý příběh vrcholí.
       Houby na pasece uspořádají ples a malý Klouzek je nešťastný z toho, že jejich rodina nedostala pozvánku. Běhá po lese a ptá se ostatních hub, jestli na ples půjdou. (Přitom potká Muchomora se síťkou na motýly, do které tato mírně jedovatá houba chytá mouchy. Protože jde o příběh pro děti, ve kterém bys ani mouše neublížil, chycená moucha nadzvedne okraj síťky, vyleze ven, pošle Muchomorovi pusu a odletí.)
       Když Klouzek přiběhne domů, všichni na něj čekají, protože pozvánka došla. A tak se rychle namydlí (celý přitom zmizí pod bublinkami, ten malý horlivý Klouzek) a umyje, aby byl pěkně čistý, a vyrazí.
       Na plese jej čeká velké dobrodružství. Nějaký člověk si v lese pouští nahlas rádio a ohrožuje úspěšný průběh houbího rejdění. Statečný Klouzek rádio vypátrá a s nasazením vlastního života několikrát vypne, až se člověk otráví a z lesa odejde. Z malého Klouzka je vyhlášen HRDINA plesu a tancuje se sličnou v(V?)áclavkou.
       Tehdy mi konečně došlo, že právě vidím příběh, ke kterému se hodí Neffův zvučný název. Neboť v onom polském animovaném příběhu je opravdu všechno jinak. Od hrdiny, který ač se jmenuje Klouzek, má postavu zcela neklouzčí (vypadá spíš jako hřib Hořčák, ale uznávám, že to by byl obtížný kladný hrdina), až po neuvěřitelné (nebo snad až příliš uvěřitelné?) věci, které prožívá. Vymyslete si sebevětší blbost a pořád bude v linii toho příběhu.
       V jedné knížce jsem kdysi četl o škatulkování fantastické literatury do tří skupin. První z nich tvoří příběh reálného hrdiny ve vymyšleném světě, druhou příběh vymyšleného hrdiny v reálném světě a třetí příběh vymyšleného hrdiny ve vymyšleném světě. Ta třetí skupina mi trochu dělala starosti. Co do ní patří? Roztomilé příběhy Zdeňka Páva, ale co dál? Teď už to vím. Příběhy malého Klouzka aneb Všechno je jinak. Jestli jste to viděli, víte možná, o čem mluvím. A jestli jste to neviděli, dobře vám tak.
L. S. Dvořák
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK