Logo rubriky
9/1991
  Recenze (další) (94)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 12/1991  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

Hloupý Honza
ve vesmíru?

       Samozřejmě, že hloupý Honza nebyl hloupý. Vždyť zabil draka, vysvobodil princeznu, uhodl všechny hádanky. To jen ostatní lidé ho za hloupého pokládali, protože si obvykle hleděl svého (většinou buchet) a nebyl průbojným manažerským typem. Teprve v nouzi se projevily jeho klady,jeho vtip, kterým vítězil na urozenci, i jeho venkoncem neurozená síla. Takovým Honzou je i Ken Wood, hrdina fantasy románu George P. Walkera (alias Jiřího W. Procházky) KEN WOOD A MEČ KRÁLE D'SALA.
       Ken Wood, zvaný „Šílenec z Kentucky“, je nejlepším hollywoodským kaskadérem. Tedy žije si, podle mého názoru, ve stylu hloupého Honzy. Je-li totiž někdo nejlepší, průměrné výkony - a těch je ve filmech většina - nemohou apelovat na jeho skryté schopnosti. Čekají na svou velkou příležitost. A ta se dostaví.
       Po bouřlivém, leč obligátním večírku sebere Ken svou momentální partnerku a jedou se kamsi vykoupat. Po cestě však narazí na tři podivné jezdce na podivných zvířatech. Ti je napadnou, dívku zabijí a Ken pobije je. Je však raněn, a když se probere z bezvědomí, nalézá se na planetě Gameb. Byl tam přenesen kouzlem čarodějnice Xylly, vládkyně severní polokoule planety, která potřebuje „materiál“ do boje se svým protivníkem, Ušlechtilým rytířem D'Salem, králem Jižní říše.
       Tedy fantasy. Ale fantasy česká a jistě na úrovni podobných děl zahraničních. Lidé, draci, nestvůry, magie černá i bílá, trpaslíci, inteligentní zvířata i záhadné Stříbrné Stroje rozehrávají své reje na 62 stránkách velkého formátu. Čáry, kouzla, souboje vůlí i dvouručních mečů.
       Ken, jako správný pohádkový hrdina, je očarován, aby bojoval na straně zla. Podaří se ho navrátit dobru? Odpověď je nasnadě. Dobro samozřejmě za Kenovy důkladné pomoci zvítězí. Ken získá ruku princezny Sooles a nikoliv jen polovinu, ale celé království. Dobro však nezvítězí absolutně, neboť na celé planetě i v přilehlém vesmíru panuje Rovnováha, která je nejvyšším arbitrem všeho dění. Po smrti Ušlechtilého rytíře i záhubě zlé Xylly je Dobro i Zlo integrováno v Kenu Woodovi, tak jako nakonec v každém člověku. Vítězem je tedy Rjovnováha, ale i Ken Wood osobně a všechny síly dobra. Happy end je čekaným vyvrcholením celého příběhu.
       Tato nádherná a strhující pohádka je - podle mne - schopna uchvátit univerzitního profesora i poštovního doručovatele. Záleží pouze na fantazii. A platí zde naše nedávné heslo Pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí (pamatujete?), stejně jako to starší - Pravda vítězí, ale dá to fušku.
       Fantasy literatura je rozšířená a oblíbená obzvláště v anglosaské oblasti (i když například některá díla bratří Strugackých - byť parodicky - do tohoto žánru spadají), ale spolu se science-fiction proniká do celého světa. Na rozdíl od SF je však vázána pouze vnitřní logikou příběhu. Jejími hlavními reprezentanty jsou nejspíš J.R.R.Tolkien, který zkomponoval úchvatnou báji o dávné minulosti lidí a elfů (Pán prstenů, Silmarillion), a Robert E. Howard jako představitel „akčního stylu“ (seriál o Conanovi). Procházkova kniha je vysloveně akční, vše je neustále v pohybu, obrazy se střídají před očima a Ken Wood bojuje zápas svého života. Přes tuto obžernou přemíru akce jsem v celém příběhu nenašel nic nelogického, žádný rozpor. (Snad mi chybělo pouze objasnění existence Stříbrných Strojů - drak je prostě drak, ale stroj musel někdo vyrobit...) Pravděpodobně „zapracovalo“ autorovo matematické vzdělání (je zaměstnán jako programátor). Myslím, že profesoru matematiky Lewisi Carrollovi by se Ken Wood líbil.
       George P. Walker (Jiří Procházka) se narodil v r. 1959, „oficiálně“ zatím vydal pouze sci-fi povídku Rox'n'roll (Ikarie 2/90). Těším se na jeho další testy.
Petr Hanousek
(George P. Walker: Ken Wood a meč krále D'Sala. Rodokaps č. 2/91. Praha, Artservis 1991.)
Literární noviny č. 42, roč. II, 17.10.1991
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK