Logo rubriky
10/1991
  Recenze (další) (95)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 13/1991  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

Skvělý prsten

       Ke konci roku 1990 vyšla v Mladé frontě kniha Společenstvo prstenu. Jde o první díl trilogie Pán prstenů anglického spisovatele J.R.R.Tolkiena. Ke koupi této knihy mě velkou měrou přivedlo přečtení mikrorecenze za zadní straně obalu. Recenzent nešetří v hodnocení velkými slovy, jako např. desítky vydání v mnoha zemích světa, nesmírná čtenářská popularita či dokonce místo v klasickém fondu světové fantastické literatury! Knihu jsem tedy koupil a ještě téhož večera se dal do čtení. Ovšem zpočátku jsem se jen těžko prokousával úvodními místopisnými a dějepisnými částmi. Děj zpočátku také nic moc. Zmocňoval se mne pocit, že autor výše zmiňovaného hodnocení svou chválu notně přehnal.
       Pak však, po přečtení prologu a asi 40 stránek, nastal zlom. Na scéně se objevil Prsten, Gandalf, Prstenové přízraky, Sauron - temný pán ze země Mordor, elfové, trpaslíci, skřeti a samozřejmě Hobiti. Na stránkách se rozvinul odvěký boj mezi silami dobra a zla, boj tajemný a mystický, boj o zničení moci Saurona. Doslova jsem hltal stránku za stránkou. Do dění vstupovaly nové a nové bytosti a tajemné síly, na hrdiny číhala nová a nová nebezpečí, jedno nečekané rozuzlení stíhalo druhé. A tak jsem se velice rychle dostal ke konci prvního dílu. Ale já jsem chtěl dál číst o osudech dávné Středozemě, chtěl jsem vědět, jak pokračuje boj o prsten.
       „Musím sehnat druhý díl!“ Lehce se řekne, ale těžko provede. Uplynulo už půl roku, ale druhý díl ještě nevyšel! A přitom je to typ knihy, který dlouho v našich knihkupectvích chyběl. Hotová lahudka pro milovníky fantasy! A nejen pro ně. Troufám si říct, že každého, kdo má jen trochu rád tajemné, dobrodružné i trochu pohádkové příběhy, musí tato kniha nadchnout. Neboť přestože chybí klasický svalnatý hrdina a potoky krve, nepostrádá kniha potřebné napětí a svižnost, tajemné části střídají dynamickou akci! Navíc je strhující příběh velmi bohatý i jazykově a myšlenkově. (Na rozdíl od některých příběhů typu Conan.) Také celý spletitý děj je velmi dobře promyšlen a kompozice je vyvážená. Takže absolutní špička po všech stránkách.
       A tak nezbývá než souhlasit s autorem recenze na zadní straně obalu. Kniha má skutečně místo v klasickém fondu světové fantastické literatury a doufám, že se brzy setkáme nejen s dalšími díly této trilogie, ale také s příběhy Fritze Leibera a dalších představitelů tzv. Sword and Sorcery!
       hodnocení: *****
(J. R. R. Tolkien: Pán prstenu I. Společenstvo prstenu. Přeložila S. Pošustová. Mladá fronta 1990. 1.vydání. 55 000 výtisků, 35 Kčs)
V. Dohnal
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK