Logo rubriky
10/1991
  Recenze (další) (95)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 13/1991  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1991

Přísně utajená sci-fi

       Zhruba ve stejné době, kdy trampíkům naservíroval v Rodokapsu 2/91 svůj nářez Jiří W. Procházka, učinil na nebohé vyznavače dálek, přírody a táborových ohňů neméně razantní scifistický útok taktéž Jaroslav Velínský - Kapitán Kid. Pod romantickou obálkou „trampská kulturní revue“ Intertramp 2/91 skryl klasickou short story, která zabírá poctivé dvě třetiny obsahu. Jmenuje se „Past na lidi“ a pochází z Kidova antarktického okruhu, plného drsňáků a výstavních, byť poněkud zrádných krásek. Tentokrát není hlavním hrdinou novinář Christy Bigs, ale pilot Tošika Washington George, maník poněkud kuriózního původu - matka černoška, otec Japonec. Nátura je to však stejná. Je prostě na prachy a na ženský. Když však přijde na věc, nelekne se ani čerta.
       Nejedná se o žádný literární zázrak, ale čtenáře, který je příznivcem klasické rakeťácké sci-fi a má rád děj bez zbytečného mudrování, ani tentokrát Kid nezklame. Když si odmyslíme místy naivní představy - například opraváře v zamaštěných montérkách, který s kladivem a francouzákem v ruce v čele party důchodců z NASA uvede během několika měsíců do provozu téměř nepojízdnou meziplanetární raketu - musíme uznat, že Jaroslav Velínský patří nadále mezi to čtivější v domácích luzích a hájích.
       A tak se zrodila další kuriozita - vedle fantaskních krajin, kosmických lodí a vesmírných příšer bude na nás v knihovně hledět i pěkně v barvách vyvedený bard Wabi Ryvola. Toho se jeho tulácká povaha vskutku nanadála...
       /Jaroslav Velínský - Kapitán Kid, Past na lidi. In: Intertramp 2/91 str. 8-25/
       Poznámka pro sběratele a fanoušky J.Velínského: Intertramp není v běžné distribuční síti. Rozesílá ho agentura KOLT, P.O.box 11, 562 06 Ústí nad Orlicí za 15 Kčs.
V. Mátl /KZG/
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK