Logo rubriky
1/1992
  Recenze (další) (96)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 1-2/1992  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1992

Pozdě, ale přece - poprvé

       Již v mýtických dobách před revolucí slibovalo nakladatelství Práce vydání dalších dvou Odyssejí Arthura C. Clarka a teď jsme se konečně dočkali vydání první z nich. Román 2010: Druhá vesmírná odyssea bude asi jedním z hitů předvánočního knižního trhu. Clarke má u nás tradičně silnou pozici a jeho první Odyssea patří ve své knižní i filmové podobě k tomu nejlepšímu v žánru. Jsem si jist, že nejsem sám, kdo napjatě čekal na pokračování a v duchu se ptal: bude stejně dobré jako první díl?
       Jako ostatní Mistrovy knihy i tuto jsem četl jedním dechem. Bohatý děj prokládaný psychologizujícími pasážemi i politickými narážkami je skvělým dokladem autorova vypravěčského umění, jako obvykle je také jednou z hlavních postav románu vesmír v celé své kráse. Přesto si myslím, že Dvojka nedosahuje úrovně Odysseje 2001. Ta má totiž dost silnou ústřední myšlenku a děj je jednoznačným tahem na branku. Pokračování je oproti tomu spíše sérií různých krizových situací a vyvrcholení románu není zároveň vrcholem vyprávěného příběhu, korunou knihy. Částečně rozpačitý dojem je navíc silně umocněn jakýmsi „kompozičním kiksem“. Není tajemstvím, že se filmová a knižní verze Vesmírné odyssey 2001 od sebe liší. Jak sám autor píše v předmluvě, při psaní tohoto pokračování se držel filmu. Nepovažuji to za moudré, patřím k těm, kteří video nemají a vlastní pouze knižní verze, nelíbí se mi tedy, že druhý díl cyklu popisuje události odehrávající se v prvním odlišně. Jedná se hlavně o činnost D. Bowmana v období mezi Poolovou smrtí a úmrtím Hala, která je v 2010 úplně jinak. Líbí se mi to tím méně, že nová verze není pro děj Druhé vůbec podstatná a je tam jen tak bokem. Jako návdavek už jen dodám, že filmová verze Druhé odyssey je zase jiná, než kniha.
       Přes všechny výhrady uvedené v předchozím odstavci pokládám knihu 2010: Druhá vesmírná odyssea za velice kvalitní a jednu z nejlepších mezi těmi, které letos vyšly. Přispívá k tomu i velmi čtivý překlad a minimální počet tiskových chyb. Nečetl jsem anglický text a nemohu proto posoudit věcnou stránku překladu, větší připomínky mám tedy jen ke dvěma místům. Na straně 18 nahoře říká větu „Chceš, aby jeden...“ evidentně Floyd, má být tedy oddělena uvozovkami, zmínka o prvním Newtonově zákoně na str. 36 je nesmyslná a nevím, zda za ni vděčím překladateli či autorovi. Velmi nešťastné jsou ilustrace, jako obálka ještě ujdou, ale čeho je moc, toho je příliš. Děkuji Práci za Druhou odysseu a doufám, že se brzy dočkám Třetí a budu moci napsat: Pozdě, ale přece - podruhé.
pH
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK