Logo rubriky
2/1992
  SF film (další) (97)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 3/1992  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1992

ZA KINO NEUŠETŘÍME

Nikdy dříve nebyl hlad po nejčerstvějších informacích ze světových filmových studií tak opodstatněný jako v těchto týdnech a měsících. Všechno to začal Highlander 2, který se v našich končinách zjevil ze dne na den a dříve než v USA. A zprávy ze dvou hlavních distribučních společností v Českoslovansku, Lucernafilmu a Interamy, naznačují, že ochota uvádět „na trh“ starší tituly klesá („všichni je znají z videa...“) a naopak roste chuť řídit se reakcemi citlivého publika především v zámoří.
       Na co se budeme moci v roce 1992 podívat v našich kinech?
       Vyjmenujme nejdřív několik filmů, ve světě už prakticky stažených z plátna.
       Už v lednu se můžeme účastnit s Indiana Jonesem třetího příběhu Spielbergova volného cyklu poslední křížové výpravy. Na cestu úplně jiného charakteru nás možná už v únoru pozve Marty McFly v brilantní komedii Roberta Zemeckise Návrat do budoucnosti z roku 1985. V dubnu by se měla uskutečnit československá premiéra filmu Predátor 2. Hned po prázdninách nás budou lákat do kin Teenage Mutant Ninja Turtles 2. A pozor! Nejaktuálnější zprávy hovoří o tom, že uvidíme i jejich první díl! Jsem moc zvědavý na jejich distribuční české názvy.
       Posádka podmořské stanice Deep Star Six se utká s dravým podmořským monstrem. Výsledky genetických pokusů na zvířatech shlédneme ve filmu Watchers a něco sci-fi se objeví i v horroru Johna Carpentera Prince of the Darkness.
       V poslední době se zdálo, jako by se z filmové scény vytráceli roboti. Čest zachraňoval roboCop, později se k němu přidali terminátoři a Eve 8. Roboti se probouzejí...
       Ve filmu RoboCop 3 vystřídal pod maskou robotického policisty Petera Wellera třicetiletý Robert Burke. Opustil policejní sbor a dal se do služeb ekologického hnutí. Zda tento film uvidíme, záleží na úspěchu RoboCopa 2, který byl uveden už v prosinci.
       Aby počítače napravily nezdar akce s terminátorem v roce 1984, pošlou do minulosti jiného terminátora. Silnějšího, krutějšího, nesmrtelnějšího. Aby lidé zopakovali úspěšnou ochranu Sarah Connorové, vyšlou i teď svého zástupce bránit život Johna Connora... To vše ve filmu Terminátor 2 - Soudný den. Interama slibuje tuhle filmovou parádu, největší trhák sezóny roku 1991, předhodit na přelomu února a března i nám! Snad nebudeme po Total Recallu a Komandu „přeschwarzeneggerovaní“.
Stanislav Čermák
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK