Logo rubriky
4/1992
  Fantasy (další) (99)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 5/1992  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1992

Pán prstenů II

(nástin tlusté knihy, kterou by, kdyby měl čas, napsal pH)
       Kniha první
       Bilbo po oslavě stojedenáctých narozenin odchází do Roklinky, Otto a Lobélie se právnickými kličkami zmocňují Dna pytle a Frodo prchá do Rádovska. Tam jej navštíví Gandalf, odhalí pravdu o Prstenu a vyzývá k výletu. Den po svých padesátých narozeninách vyráží Frodo s kamarády skrze Starý hvozd, téhož večera Nazgulové zabijí Cvaliho. Starý vrbák zláme Pipinovi nohy, ten pak nemůže dostatečně rychle utíkat, je dostižen mohylovými přízraky a proměněn ve zlého ducha. Zbývající pocestní přenocují v Hůrce, v noci je Jezdci zabit Máselník, Aragorn s třemi hobity prchá na východ. Při přechodu Bouřné jsou napadeni Prstenovými přízraky, zahynul Glorfindel. Je ustanoveno Společenstvo, vydává se na jih. Při průchodu Morií zabíjí balrog Gandalfa, ostatní procházejí Lórienem na jih. U Tol Brandiru Frodo se Samem odcházejí na východ, Boromir je zabit skřety, Smíšek týmiž unesen.
       Kniha druhá
       Aragorn, Legolas a Gimli pronásledují skřety, ti jsou na dohled od Fangornu pobiti Rihirrim, unikl jen Grišnák s hrstkou mordorských kamarádů. Aragorn s přáteli přichází na spáleniště a vidí na kůly napíchané skřetí hlavy, mezi nimi i hlavu Smíškovu. Celí zoufalí si jdou odpočinout do Fangornu, tam už ale čekají enti, které dobrý přítel Saruman varoval před příchodem trpaslíka se škaredou sekyrou. Gimli je ušlapán a Aragorn s Legolasem prchají do Edorasu, kde je král nechává na radu Grímy zavřít. Mezitím Frodo se Samem prošli Emyn Muil, vedeni Glumem překonali Mrtvé močály a vešli do Ithilienu. Tam Glum zardousil Sama a Frodo uniká za pomoci Prstenu, jeho nasazením se ale prozradil Sauronovi. Jde dále na jih, na jih táhnou také Sarumanovi skuruti, kteří už dobyli Helmův žleb. Théodenovi je teď každá ruka dobrá a Aragorna s Legolasem propouští, Edoras to však nezachrání, Gríma znásilňuje Éowin a ponechává si ji jako otrokyni, oba hrdinové prchají z hořícího města na jih. Mezitím Frodo došel ke křižovatce Osgiliath, kde Faramir odhalil jeho poslání a pokusil se jej zabít za účelem získání Prstenu. Frodo si jej nasazuje, uniká a prochází průsmykem nad Minas Morgul. Aragorn s Legolasem dorazili do Minas Tirith, to už na něj ale útočí Sauron a dobývá jej, Faramir je zabit. Sauron napadá Sarumana a Chodec s elfem využívají zmatku k útěku podél Anduiny na sever.
       Kniha třetí
       Frodo se namáhavě táhne k Orodruině. Sauron si vyřizuje účty se Sarumanem a napadá Lórien, opět úspěšně. Legolas umírá při obraně Galadriel, ta je znásilněna Grišnákem (třikrát zepředu a dvakrát zezadu) a pak oběšena na královském mallornu. Aragorn zase uniká a prochází Rmutným průsmykem do Roklinky. Sauron studoval strategii a proto útočí proslavenou Montyho taktikou levého háku: zabírá pobřeží Středozemě, dobývá Přístavy a obkličuje Roklinku. Frodo dorazil k Ohnivé hoře a plazí se nahoru. Sauron útočí na Roklinku, příliš mu to ale nejde, neboť v průběhu bojů o Minas Tirith, Lórien a Přístavy potratil všechny Nazguly, posledního mu zabil, než sám padl, Elrond u vstupu do Imladris. Přesto je Sauronovo vojsko mocné a obránci Roklinky jsou notně tísněni. Tu Aragorn cítí, že Ten, jenž nese Prsten, je již u cíle. Obrací se na jihovýchod a s nadějí hledí do dáli.
       Poslední kapitola
       Frodo dorazil k ohni Hory osudu a vchází do jeskyně. Tam sedí Temný pán, v koutku úst cigaretu, a říká: „Už jsem myslel, že to nestihneš včas.“ Po krátké potyčce se skuruty je Frodo zbaven Prstenu a Sauron si jej nasazuje. Mění Froda v Nazgula a mocným kouzlem jej posílá přímo doprostřed Roklinky. Tam jsou všichni Frodovou přítomností překvapeni, zvláště když vytáhne Žihadlo a podřízne Bilba. Do nastálé řeže se zapojuje i Temný pán a Roklinka je zničena, přežili jen Aragorn a Arwen. Aragorn je přivázán ke stromu a Sauron před jeho očima spálí Bílý strom, rozláme Narsil na malé kousíčky a znásilní Arwen. Pak jim udělí čestný titul „Osobní otroci Temného pána“ a posílá je vyčistit Nazgulovi Frodovi boty.
       HAPPY END.
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK