Logo rubriky
4/1992
  Recenze (další) (99)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 5/1992  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1992

Druhá planeta smrti

       Nezničitelný Jason dinAlt je z planety Pyrru unesen Mikahem Samonem, členem sekty vyznavačů Pravdy. Jason má být jako hazardní hráč postaven před soud a proces s ním poslouží i k svržení vlády na Cassilii. Jason ale nepříliš inteligentního hlasatele Pravdy přemůže a poškodí loď tak, že nouzově přistanou na planetě, obývané civilizací na velmi nízkém stupni vývoje. Jason a Mikah se dostávají do zajetí obvatel, kteří mluví esperantem (!) a sdružují se do klanů, z nichž každý ovládá techniku na různě vysokém či spíše nízkém stupni vývoje; jeden zpracovává ropu, druhý vyrábí parní vozy (podivná kombinace parního stroje s čímsi), další má elementární poznatky o elektřině. Jason jde ze zajetí do zajetí, díky svojí výřečnosti úspěšně uniká fyzické likvidaci a pro své věznitele sype z rukávu další a další vynálezy a technická zlepšení. Posledním věznitelům pomáhá i ve válce, ale je tak těžce raněn, že mu už zbývají jen hodiny života. V pravý čas ale přistává pod okny jeho pokoje Meta z Pyrru a odlétá s ním (a s Mikahem a dívkou Ijale) do bezpečí. O mnoho víc se už do knihy nevešlo.
       Kromě konfliktů s domorodými obyvateli má Jason tvale konflikt s Mikahem, jejich neshody jsou ventilovány v dialozích, které se většinou utápěji v banalitách, aby vzápětí vystoupily do filozofických výšin ve sporech v otázkách etiky, filozofie a historie. Z těchto disputací vychází vítězně Jason, takže omezenému Mikahovi nezbývá, než svoje pravdy podepřít jinými argumenty - například zradou. Tím se stává pro čtenáře ještě daleko nesympatičtějším.
       Poněkud uměle působí náklonnost Jasona ke spoluzajatkyni Ijale. Tento vztah je do příběhu zasazen a dále rozvíjen spíše ze slušnosti a z piety k žánru, než proto, že by měl ve vyprávění nějakou funkci.
       Občas se zatváří román jako parodie a čtenář se na chvíli začne skutečně bavit, vzápětí se ale autor vzpamatuje a vyprávění dostane znovu popisně-vysvětlovací tón, třeba když se Jason zeptá otroků, zda vědí, co je svoboda.
       Pokud ani první díl trilogie něčím zvláštním nepřesvědčil, druhý na něj v tomto smyslu úspěšně navazuje.
       (Harry Harrison - Druhá planeta smrti. Přeložil J.Smékal. Vydalo AF 167, Brno 1991. 20 000 výtisků. Hodnocení **.)
       
Marek Küchler
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK