Logo rubriky
6/1992
  (100)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1992

SF v Pakulu

Pakul, lidojem, památník bolševizmu v Čechách, tak všelijak se nazývá Palác kultury, kde se od čtvrtka 14. 5. do neděle 17. 5. konal II. mezinárodní knižní veletrh (názvem si nejsem jist).
       Vydal jsem se tam s celou rodinou v sobotu odpoledne, kdy jsem očekával zklidnění zájmu návštěvníků a ještě alespoň trochu fungující pořadatele.
       První, koho jsme potkali, byl Ivo Železný. Prosvištěl kamsi za obchodem, ale stihl pozvat naši drobotinu na firemní bonbóny. Protože byl v přízemí jediným spřízněným vydavatelem, brzy jsme zakotvili u jeho stánku. Za pultem upoutal ovousený a jak jinak než zachmuřený Honza Hlavička, dále Ivo a Jitka Železní a před pultem Tom a Helena Lejzrovi /Laserovi/. Ivo obdarovával okolojdoucí staršími bestselery, Honza pak známé kradmo varoval, že Jantarová komnata je jen první částí a druhá již nikdy nevyjde. Poněkud netakticky jsem poznamenal, že nikde nevidím produkci Nové vlny, kterou bude fa Ivo Železný distribuovat prostřednictvím své zásilkové služby. Dostalo se mi odpovědi, že IŽ vystavuje pouze svou produkci. Ne že by mi to zlomilo srdce, ale přece jen, byl to právě Ivo, který mě před týdnem vyzval, abych donesl vzorky... Připomělo mi to na okamžik Ondřeje Neffa, který se druhdy halasně dotazoval, který kůň navrhl udělik CKČ Karlu Čapkovi. Upokojil se až po sdělení, že nápad je jeho a Cenu neudělujeme, pouze při příležitosti výročí předáváme muzeu K. Č. To jsou ty stíny kapitalismu a s ním ruku v ruce jdoucí přepracovanosti.
       Pak jsme se vydali do vyšších pater. Po kratším zdržení ve šmoulí vesničce, vedle níž jsem narazil na Zdeňka Pobudu, donedávna působícího ve Svobodě, čekal zrovna až se uvolní agent /literární/ Plesl, jsme konečně dorazili ke stánku Laseru. Ten u příležitosti výstavy vydal vlastní plakát a stánek vyzdobil obálkami chystaných kněh. Dále zde byl k nahlédnutí potomek Honzy Vaňka.
       Pak jsme došli k sídlu United fans, reprezentovanému V. Veverkou, A. Hlinkou a Tomem Štipským. Zde byla na jednom místě takřka veškerá SF produkce.
       Cestou ke stánku Talpresu Vlasty Talaše jsme potkali Juraje Maxona a Cyrila Simsu. Talpres zatím příliš SF neoplývá, na pultě měl jenom nové, moc pěkné reklamní plakáty na Světy fantazie Teodora Rotrekla, snad se objeví na Parconu. Připravte si 150 Kčs, to je skoro zadarmo, vážně, počkejte, až to uvidíte. Pak už byli děti unavené a museli jsme jet domů.
Zdeněk Rampas
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK