Logo rubriky
5/1992
  Ikarie (další) (100)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 6/1992  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1992

UCHO SE UTRHLO

Mám pocit, že jsem ještě nikdy nic do Interkomu nepsal, ale tentokrát jsem to prostě nevydržel. Asi to muselo jednou přijít. Jde o IKARII. Letošní jednička byla příšerná, dvojka hrozná a trojka mě dorazila. Ucho se utrhlo.
       Už dávno je mi jasné, že IKARIE není žádný typografický skvost. Trochu se o tyhle věci zajímám, vlastně je to dnes moje živobytí, a tak se stává, že mě tu a tam něco praští do očí. Většinou to svedu na profesionální deformaci a čtu dál. Navíc mám SF rád, většinu drobných nedostatků rád odpustím, koneckonců z dob fanzinů jsme zvyklí na leccos. Časy se však změnily.
       Začalo to hned ve druhém čísle, kdy mě – stejně jako asi každého v tomhle oboru – popudil ten nesmysl v rámečku vedle tiráže (Pozor! Poprvé v Československu! Toto číslo bylo připraveno k tisku i s obrázky výlučně elektronickou cestou…). Taková blbost. Každopádně bylo jasné, že na Radlické dostali počítač a každý začátek je těžký… Bohužel, v tomto případě se známé přísloví neosvědčilo a první čísla z roku 1990 vypadají vedle svých o dva roky mladších potomků jako solidní činžák z přelomu století vedle paneláku. Pohled do tiráže mnohé napoví.
       DTP, neboli počítačová sazba, je poměrně nové odvětví a určitě jeden ze slibných směrů typografie budoucnosti. Zatím, jako každá nová věc, má kromě mnoha předností i svoje chyby, a tak záleží především na obsluze, jak se s nimi vypořádá. Už samotný název naznačuje, že je třeba vědět něco o počítačích a taky o sazbě. Není to zase tak složité, ale ani příliš snadné. Zvládnutí základů může trvat i několik měsíců (rozhodně však ne deset), a možná je potřeba na to mít trochu buňky.
       Všechny nejlepší programy pro DTP se narodily za oceánem, a to s sebou přineslo řadu poměrně složitých problémů. Přestože počítač běžně ovládá více než dvě stovky nejrůznějších znaků a symbolů, není na češtinu příliš zvyklý a s některými specialitami naší mateřštiny si sám prostě neporadí. Aby toho byl schopen, pokusily se některé naše softwarové firmy o nápravu. Výsledky jejich práce by se dřív nazvaly asi „střídavými úspěchy“, takže obsluze nezbývá, než se snažit eliminovat nedostatky „ručně“. Dá se to.
       Situace je vážná (ale zvládnout se dá – jedním z důkazů je právě INTERKOM), a v případě IKARIE doslova zoufalá. Nezabralo polohlasné reptání ozývající se na conech, nepomohl ani Zdeňkův „Stručný kurs DTP“. To, co zpočátku vypadalo jako těžké začátky a posléze diletantismus, bych si teď dovolil nazvat pravým jménem: lajdáctví a lhostejnost. Všechna letošní čísla mohu otevřít na kterékoliv straně a je mi z toho nanic (nejhorší je zřejmě str. 60 a 61 v 1/92, str. 3 v 3/92, úvod k Holdstockovi z č. 2/92 je už pověstný atd. atd.).
       Vzpomínám si na paní Freiovou, která si už loni stěžovala, že se z jejího překladu několik odstavců prostě vypařilo. Kdykoliv dostanu dopis od pana Velinského, obsahuje minimálně jednu zmínku o špatné typografické úpravě mého předchozího dopisu (je tím doslova posedlý). Nedovedu si představit, co musí říkat na IKARII. Většinu ilustrací Karla Soukupa znám naštěstí z originálů, protože z reprodukcí v IKARII toho člověk moc nemá. Především autotypie prohnané přes počítač jsou vydařené (viz str. 17 v 3/92). Pan Gutenberg by jásal. Já si po prolistování IKARIE musím jít umýt ruce.
       Bylo by načase, aby kromě Ivana a Evy začali pracovat i ostatní členové realizačního týmu, protože zatím svým výkonem brzdí celé mužstvo. Velký časopis je kolektivní záležitost, a když už to tedy nemůže být tým individualit, je potřeba k nim postavit aspoň nosiče vody. Ti, co na to nemají, musí zůstat na lavičce. IKARIE je oficiální periodikum, profesionální časopis pro desetitisíce lidí, a měla by podle toho taky vypadat. Je jasné, že pokaždé se všechno nepodaří, jsme přece jenom lidi, ale tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu…
Radek Dojiva
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK