Logo rubriky
9-10/1992
  Fantasy (další) (103)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1992

 Lúthien

       
       Mám rád západní moře
       tající dávný sen
       víc tajemství skrývá
       v očích jen Lúthien
       
       Mám rád měsíční nebe
       !
       noc je mi víc než den
       víc stříbra padá
       jen z vlasů Lúthien
       
       Mám rád slavičí píseň
       !
       v lesích před úsvitem
       !
       víc zlata mívá
       !
       v hrdle jen Lúthien
       !
       
       Vážení přátelé z Klubu J.R.R.Tolkeina,
       velice mne těší, že Vás mohu alespoň prostřednictvím Interkomu pozdravit. A je mou povinností Vám oznámit, že nejste jedinou společností, zabývající se životem a dílem našeho společného oblíbence, na území naší republiky. Již dlouho se pokouším nalézt možnost spojení s Vámi, a doufám, že se mi to nyní podaří.
       Myslím, že spolupráce našich Společností bude vzájemně užitečná a přínosná. Jeden z důvodů je vidět v záhlaví mého dopisu. Tučné znaky ve verších označených vykřičníkem nedávají smysl, pokud jsem používal mód, na který jsem si zvykl. Certar nepoužívám tak často, ale u Tengwar, které jsem přepisoval z hlavy, to bilo do očí. Netvrdím, že můj způsob přepisu je jediný správný, a pravděpodobně by jste se nic podobného netroufli tvrdit ani Vy. Proto by stálo za to, když by se jednou sešli příznivci pana J.R.R.Tolkiena ze všech koutů Českoslovenka a dohodli se na jednotné, odůvodněné metodě psaní českých a slovenských textů v elfských abecedách. To ale není zdaleka jediný důvod pro budoucí spolupráci. O žádnou informaci či objev, kterou učiní člen jedné z našich Společností, by neměli být ochuzeni ani členové té druhé.
       Naše Společnost přátel díla Johna Ronalda Reuela Tolkiena se bude snažit o co největší dostupnost díla J.R.R.T., o J.R.R.T. a týkajícího se Středozemě. Především bychom chtěli podporovat vydávání dalších knih z tohoto okruhu v češtině (máme připraveno několik projektů se SF knihkupectvím a nakladatelstvím Černá planeta) a v mezidobí zajistit dovoz knih v originále (což by mělo být možné ještě v tomto roce). Pro své členy se chystáme vydávat bulletin, jehož první číslo snad vyjde už po prázdninách, pořádat přednášky, besedy a výstavy spojené s Ardou a blízkým okolím. Ty se budou odehrávat především na každoroční konferenci, která se bude uskutečňovat při Draconu v Brně, a na oslavách Zničení Prstenu a Bilbových narozenin na jaře a na podzim. Předpokládám, že činnost Vašeho Klubu bude patrně obdobná.
       Navíc se nám naskytla nečekaná příležitost, a tou je možnost zúčastnit se „Tolkien Centenary Conference of Long-expected Party“, což je celosvětové setkání Tolkienových příznivců, na kterém budou přítomni i Christopher Tolkien, Rayner Unwin, Humprey Carpenter a mnoho dalších osobností, jejichž jména jsou neoddělitelně spjata se jménem J.R.R.Tolkiena. Je to jedinečná šance nejen pro nabytí nových poznatků a zkušeností, ale také pro získání kontaktů v rodné zemi J.R.R.T.
       S největší pravděpodobností budu mít tu čest potkat se s některými z Vás v září na Parconu, přesto budu nesmírně potěšen vaší odpovědí.
       V Brně, 16.7.1992
Karel Makovský
předseda Společnosti přátel díla J.R.R.Tolkiena
Preslova 33, 602 00 Brno
       
       MOSTY
       
       Máte manžela Slováka?
       Máte manželku Slovenku?
       Máte jedného z rodičov Slováka?
       
„Na otázku, co mají Češi a Slováci společné, odpovídám: děti!“ hovorí Karel Kryl 28.4.1992 v prvom čísle MOSTOV.
       MOSTY, ešte stále nový česko-slovenský týždenník, vychádzajúci v Bratislave pre celú ČSFR, ktorý chce preklenúť priepasť, roztvárajúcu sa medzi našimi národmi,
       VÁS PROSIA O ODPOVEĎ NA TIETO OTÁZKY:
       1. Pociťovali ste niekedy rozdiel v národnosti ako prekážku spolužitia?
       2. Ako chápu svoju národnosť Vaše deti, alebo Vy, ak máte jedného z rodičov Slováka a druhého Čecha?
       3. Čo by pre Vás znamenal rozpad ČSFR?
       
       Prosíme, pošlita Vašu odpoveď na adresu:
       MOSTY, P.O.B. 6, 814 99 Bratislava 1,
       a pripíšte na obálku „Československé manželstvo“. Ak uvediete vek a povolanie, budeme Vám vďační.
       Vaše skúsenosti by sme chceli využiť na širšiu sociálno-psychologicků štúdiu. Prosíme pripísať, či súhlasíte s prípadným uverejnením Vašej odpovede alebo jej časti v MOSTOCH, či s plným menom alebo so začiatočnými písmenami.
       Pokiaľ o nás neviete a chcete si overiť, akí sme, radi Vám pošleme na požiadanie zadarmo číslo na ukážku.
       Vaše MOSTY,
       ktoré sú tu na to, aby bol vždy možný návrat.
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK