Logo rubriky
1-2/1993
  Fandom (další) (106)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
 
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

ŠUMPERK '92

NEOFICIÁLNÍ POZNÁMKY Z PODZIMNÍ PORADY SF KLUBŮ ZAZNAMENANÉ
JV
       
Místo konání: Šumperk (opravdu příhodné, organizátoři příštího Parconu se před námi budou těžko ukrývat)
       
       Pátek 16.10.
       Večer před půl osmou se po krátkém bloudění (na poslední křižovatce Michal místo vlevo odbočil doprava) naše pražská skupina dostává do cíle. Jsme přivítáni, obráni o peníze za nocleh, nakrmeni a napojeni a posléze ubytováni.
       V devět hodin během konzumace druhé večeře nás Petr Konupčík seznamuje s plánovaným programem, poté se radíme, o čem bychom se měli radit zítra. V deset již nikdo žádný nápad nemá, přesunujeme se proto pro inspiraci do místního bufetu. Jedna skupina ji hledá v dračích jeskyních, jiná při všeobecném plkání.
       
       Sobota 17.10.
       V půl druhé dávám dobrou noc poslednímu Mohykánovi Viktorovi, pohrouženému do četby nejnovějšího čísla Zlatého draka, které před necelými dvanácti hodinami opustilo tiskárnu.
       7.50 - „BUDÍČÉÉÉÉK!!!“ Naštěstí jsem už vzhůru a jednou nohou z postele, jinak bych z takového vojensky něžného probuzení dostala nervový šok.
       8.00 - snídaně. I když přicházím pozdě, zbylo toho na mě dost.
       Od devíti následuje prohlídka pozoruhodností Šumperka, to jest míst, kde bude probíhat Parcon 93. Pod dozorem PK si připadám jako na školním výletě. „Nyní obraťte své zraky vlevo, kde vidíte... Ticho tam vzadu! Nebavte se, když vám vykládám o ...“ Egon je za svůj všetečný dotaz, kde se bude jíst a (čistě teoreticky) spát, pokárán. „Kdybys byl dával pozor, věděl bys ...“ Výsledný dojem je, že Šumperk je poměrně rozsáhlé město a organizátoři Parconu mají starost o krnící svalstvo pobledlých scifistů, trávících veškerý čas jsouce buď osamoceně zalezlí ve své noře nad knížkami nebo kolektivně prouzováni v hutném ovzduší na dýcháncích v debatních saloncích. Šetrně sděluji ZR, že nehodlám psát zprávu z porady. Zděšený Zdeněk se nejprve uchyluje k prosbám, nakonec vyhrožuje, že to napíše sám. Po tak těžkém kalibru kapituluji.
       V poledne se vracíme na oběd, po něm máme možnost na videu shlédnout Hlavsův dokument o jeho cestě po USA. Snímek má téměř profesionální úroveň včetně autorova vlastního komentáře a doprovodné hudby.
       14.00 - začíná vlastní porada. Na spícího Viktora se nečeká. (Pojímám podezření, že se vypařil, protože mi nechce vrátit Zlatého draka. Mé obavy však záhy svým příchodem vyvrací.) Konupčík předčítá jednotlivé body, které jsou na pořadu. Postupně doplňuje jejich počet na 17, aby to ladilo s datem.
       1
Hodnocení Parconu 92 - „Už to, že se konal, bylo dobré. Každý Parcon, který se koná, je dobrý.“ ZR kritizuje, že chyběla sběrná akce, na kterou by šel každý, kdo by nechtěl jít na nic jiného, nějaký celodenní program ve velkém sále. Konupčík lituje, že na poradě není nikdo z Ostravy, aby mu vynadal osobně. Petr Pavelko konstatuje, že na Parconu bylo hodně mladých lidí a v CKČ se umístila řada neznámých autorů, zřejmě nastupuje nová generace. Další kritické hlasy z pléna: nejasné označování změn v programu, zejména na poslední chvíli (námitka: „Chaotické změny programu, to je hlavní bod každého Parconu.“), direktivní způsob určování, kdo s kým bude ubytován („Přijel jsem s partou a dověděl jsem se, že jsem na pokoji s někým, koho vůbec neznám.“ „Tak's ho aspoň poznal, od toho tu Parcon je, k navazování nových kontaktů.“), provedení placek (proč se toho neujal Slávek Saczek? - Ostraváci prý odmítli), tabuli pro vzkazy je třeba zvýraznit, aby si jí lidi všimli.
       2
Parcon 93 - 25.-27.6 v Šumperku. Konupčík referuje o tom, jak bude vypadat. „Program vám neřeknu, to je jasný.“ Dle jeho slov je však všechno zajištěno, včetně počasí. „Jenom zemětřesení by nás mohlo zaskočit.“
       Návratky jsou rozeslány, včetně cizojazyčných. Pozváni jsou mnozí hosté, na dobré cestě je Moorcock a Jeschke. Silverberg v červnu bohužel nemůže, až na podzim. Přijet by měl i někdo z Itálie. Eva H. jede na con do Beneluxu, třeba se jí podaří někoho zlákat. Samozřejmě přijedou i naši autoři, překladatelé a jiné osobnosti. Ubytování v internátech, v tělocvičně ve vlastním spacáku, pro hosty v hotelích, strava v centru města, ceny uvedené v návratce se nemění. „Vše je od sebe vzdáleno stejně, jako když jsem v Ostravě chtěl z 1. do 8. patra a nejel výtah,“ srovnává PK. Každý účastník dostane tzv. „tašku“, v níž kromě plakátu a placky Libora Vojkůvky („Bude to prý něco do duše, žádné zrůdy a fantasmagorie.“) najde Kočas formátu A5 s barevnou obálkou, rozsah asi 90 stran, programový plánek a plánek města s označenými možnostmi stravování a jinými důležitými místy, jako jsou parkoviště, první pomoc a policie. Bezpečnost během Parconu by však měla být zajištěna, dle slov PK byla najata místní romská skupina a objednány dovozové baseballové pálky. Kočas by měl jít do tiskárny do 20. března, konečný výběr povídek provedou organizátoři. Je diskutována otázka nákladu a nastíněny problémy autora, když uzavře smlouvu s nakladatelem, který nelibě nese, že povídku, na niž koupil práva, otisknou někde jinde.
       Pokud se týče programu, každý klub, který chce svou troškou přispět do mlýna, by měl vyplnit programový list. Parconu bude předcházet předprogram - celotýdenní festival SF filmů. V místním divadle bude uspořádán večer fantastiky. Uskuteční se několik výstav, mimo jiné i o historii Parconu, takže organizátoři prosí o zapůjčení artefaktů a materiálů ke starším ročníkům (pozvánky, visačky, fotografie, programy ap.). V rámci Parconu by se měla konat autogramiáda, párty, fantasy show, půlnoční projekce, bude pamatováno na Parcorány i Nonparcorány, zařazena bude znovu pro svůj velký úspěch v Ostravě Carola B., zřídí se Playhouse -deskové hry („Zajistí Klíma a jeho kolega Michal z toho podivného klubu.“), chybět nebude samozřejmě obvyklá burza a dražba, zajištěn bude rovněž program pro děti. Některé akce by měly být přístupné široké veřejnosti, aby se udělalo něco pro propagaci SF. Prý bude i televizní záznam a přes noc by měly být k dispozici barevné fotografie.
       V průběhu Parconu budou vyhlášeni vítězové CKČ a předáni Mloci, Ludvíci a Ikarové, ale už nic víc. Neměla by to být tak masová přehlídka jako letos a přebírání cen by mělo mít důstojnější ráz. Diplomy a čestná uznání se ruší. „My vaše diplomy nechceme. Lidé dostanou něco jiného, aby to zůstalo jako památka, a ne tak nekvalitní kus papíru jako v Ostravě.“ Rovněž prezident fandomu k nesmírné úlevě obou (to jest prezidenta i fandomu) bude zbaven své nevděčné role veřejného koktala na tribuně. Samostatně se bude odehrávat vyhlášení soutěže O nejlepší fantasy, opět s hlavním aktérem Egonem. Jestlipak se konečně dočkáme toho tygra?!
       Na Parconu 93 by měla proběhnout též propagace Euroconu 94 v Teplicích. Egon navrhuje, aby se Eurocon 94 představil na nějaké párty, že by na ní vždy mohla probíhat i volba organizátora následujícího Parconu. Důrazný protest PK: „Opijete se, poblijete se, takto upravený chceš rozhodovat o nějakém Parconu?!“
       Další novinky o Parconu se bude možno dovědět v průběžně vydávaném VAKUKOKu. „Nepočítáme s tím, že by další Parcon byl v Šumperku,“ pronáší PK na závěr svého referátu, „ale budeme se snažit, aby se vám tu líbilo.“ ZR poznamenává, že v Pardubicích byl Parcon mnoho let.
       3
Comics muzeum v Šumperku - PK jeví krajní rozhořčení. Z jeho filipiky vyplývá, že před rokem a něco se nabídlo jistému Veverkovi, že v Šumperku by mohlo být zřízeno muzeum comicsu. Město bylo pro. I byla sepsána smlouva s Veverkou a knihovnou, muzeum bylo propagováno, zaneseno do map a plakátů a dostalo se do podvědomí obyvatel. „Nebudu popisovat peripetie s Veverkou. Ať to zkusí Veverka příště v Čiernej pri Čope ... nebo u Čierného. Muzeum v Šumperku zkrátka nebude!“ Jako doklad ke svému tvrzení čte oficiální dopis, kde se tónem úředně zdvořilým praví v podstatě totéž, co nám slovy nehledanými sdělil Petr.
       Svou polívčičku si přihřívají i jiní účastníci porady a hlasitě kritizují práci Comics klubu.
       4
Finanční hospodaření - zprávu zapomněl ZR doma, ale po paměti to prý dá dohromady. Další prezidentovo prohlášení, totiž že příspěvky klubů se zvyšovat nebudou, vyvolává potlesk na otevřené scéně. Upozorňuje ovšem, že to, co zbude ve společné kase, bude menší. Dosud se 100 Kčs dělilo v poměru 60:40 (na Interkom), nyní to bude 50:50. V tuto chvíli je k dispozici 3000 Kčs a nějaké drobné, ještě se asi 1000 Kčs očekává z Ostravy. Peníze je možno půjčovat na nějaké aktivity s tím, že se tato částka později vrátí.
       5
Databáze a seznam klubů - došlo k nemilému zpoždění, seznam je uveřejněn v tom Interkomu, který vyjde právě v pondělí. Jinak je samozřejmě součástí materiálů, které ZR zapomněl vzít s sebou, slibuje však, že správci databáze Pavelkovi dá potřebné podklady, aby mohl adresář SF klubů aktualizovat.
       6
Stanovy ČS fandomu - na začátku tohoto bodu je plénem zkonstatováno, že viceprezident se nakazil od prezidenta, přestože byl zvolen, aby napravoval jeho chyby. Poté se předsednictvo usnáší, že stanovy je lepší neměnit, aby v tom nebyl binec, takže platí staré. Problém nastane se vznikem dvou samostatných států. Chceme zachovat jednu společnou organizaci, je věcí právníků, jak se to vyřeší. Jedna verze by byla zrušit, to co je, vytvořit dvě národní organizace a následně uzavřít mezinárodní smlouvu. Možná, že ale bude přijat zákon, který bude řešit nástupnictví v podobných případech a bude moci vzniknout rovnou mezistátní organizace. Uvidíme. Na přetřes přichází razítko, zejména jeho text, aby byl platný i po rozdělení republiky. Nutné co nejlevněji a co nejdřív, Pavelko ho v rámci zajišťování Istroconu potřeboval už minulý týden. Zajistí Egon Čierný. PP dále poznamenává, že klub, který zaplatil příspěvky, by měl dostat papír, že je organizační jednotkou ČS fandomu s takovým a takovým IČO a oficiálním zplnomocněním vystupovat v rámci fandomu. Klíčová otázka - KDO TO UDĚLÁ? Vzápětí PK gratuluje PP k pověření tímto veledůležitým úkolem. Někdo z pléna se zajímá, co může kulturní organizace nakupovat bez daně, přesná odpověď však nepadla.
       7
Jarní porada v Teplicích - vzhledem k tomu, že na jaře budeme o státoprávním uspořádání vědět víc, je odsouhlaseno přesunout na ni problémy s tím spojené. Šimonovi se nelíbí, že do Teplic je to z Košic daleko a navrhuje konání porady v Čiernej nad Tisou. PK rovněž není spokojen s dosavadním umístěním, má obavy o osud pana prezidenta, aby něco nechytil nebo aby ho někdo nezastřelil. Podzimní porada by zase mohla být v Šumperku. Egon namítá, že takové rozhodování je předčasné, když nevíme, co bude příští rok. Po bouřlivé diskusi, kde tedy jarní porada bude, je nakonec rozhodnuto ponechat ji v Teplicích a podzimní „připlácnout“ k nějaké akci (Dracon, Istrocon).
       8
Eurocon 94 - „Bez Franty Hlouse není o čem povídat.“
       9
Adresář klubů - bude, viz bod 5.
       10
Kandidáti Ludvíka a Mloka - kolem Ludvíka se odvíjí vzrušená debata ohledně kategorií. Mají se ponechat tak, jak jsou, nebo bude lepší kategorii překladů zrušit? Stojí za to vypisovat seznam, když hrozí, že nebude úplný? Konečné rozhodnutí se odkládá ad acta (Teplice). Kandidáti na Ludvíka - kromě loňských Slávek Saczek, Michael Bronec a Standa Čermák. Vzájemně se navrhují Egon a Šimon. Kandidáti na Mloka - zatím jen paní Freiová. Pokud by někdo dostal nějaký další nápad, má jej bezodkladně sdělit redakci.
       11
Eurocon 93 Jersey - plánuje se zájezd, informace vyjde v Interkomu. cesta by přišla asi na 5000 Kčs.
       12
Worldcon 95 Glasgow - asi by to stálo za to tam jet, ale je to dost daleko, i když ne až v Americe. Chtělo by to větší skupinu lidí a 14denní dovolenou v Británii, ovšem předběžně vykalkulovaná cena 40000 Kčs se zdá přítomným přemrštěná.
       13
       Interkom - jak má vypadat? Otázka zní, jak často a v jakém rozsahu má vycházet při dnešním poštovném, jestli by nebylo lepší méně často o větším rozsahu, ale zase by se ztrácela aktuálnost. Další věc je, jak to bude vypadat se zásilkami na Slovensko.
       14
       Parcorán klub - Šimon navrhuje rekonstrukci Parcorán klubu podle příkladu v Polsku, aby nedošlo k jeho vymření. Členy by se mohli stát ti, kteří se zúčastnili určitého počtu Parconů. Tím by se i eliminovaly nepřátelské skupiny Parcoránů a Nonparcoránů. Tato „modifikace vyžilých vlků“ se PK zamlouvá. Předsednictvo nenápadně zjišťuje, kolik Parconů má za Šimon za sebou, aby mohlo stanovit hranici a hodit mu celou věc na krk.
       15
Ročenka scifi - navrhuje vydávat ZR. Měl by to být sborníček, v němž by byly kromě povídek z CKČ uveřejněny reportáže z nejlepších akcí, seznam ocenění a podobně, úmrtí („Opustili naše řady ...“), náhlé příhody (svatební oznámení), ale i lákadla na příští rok, dále seznam vyšlých knih, případně recenze. Problém je, kdo se toho ujme. Snad nějaké nakladatelství? Nemáte někdo zájem? Tím se dostává na pořad i superseznam. Má vyjít? Určitě! Co všechno má obsahovat? Toť otázka! Kdo to udělá? Toť otázka ještě obtížnější ...
       16
Diskuse - ta nejzajímavější část porady, ale o ní psát nebudu, protože na příští poradu by nikdo nepřijel, jelikož by si každý řekl, proč někam za drahé peníze jezdit, když si stejně všechno přečtu v Interkomu.
       17
Závěr - ? Buď neumím počítat já nebo PK nebo mi něco vypadlo.
       17.00 - končí vlastní porada. Řada účastníků se chystá k odjezdu, čeká jen na večeři a balíček na cestu. Pak je na programu (kromě druhé večeře tvořené zbytky první) video a do pozdních nočních hodin Dračí doupě.
       Neděle 18.10.
       6.50 - budíček se tentokrát nekoná
       7.00 - snídaně v nekřesťansky brzkou dobu, to kvůli těm, co chtějí v osm odjet. Dopoledne je ve znamení úklidu, balení, stolního tenisu, četby a jiného poflakování se.
       10.05 - spolu se zbývajícími dvěma vytrvalci jsem vyhozena z tepla pohostinného internátu na déšť. Generálka počasí se Petrovi vůbec nepovedla. Jak jsme jen mohli takovému neschopnému viceprezidentovi svěřit uspořádání Parconu?!
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK