Logo rubriky
2/1993
  Fandom (další) (107)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 3/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Literární dílna ČSSFF - pravidla SF&F WORKSHOPU

Korespondenční SF&F WORKSHOP je ryzí pracovní dílnou Literární dílny Československého SF fandomu, nezávislou na čase a časopisech (i vlastních). Jejím posláním je pomoci novým autorům při hledání ideálního tvaru literární práce prostřednictvím hodnocení a kritik laiků i odborníků; Workshop může pouze poradit, vlastní analýzu však musí autor provést sám. Povídka zaslaná do Workshopu není přihláškou do publikační sekce Literární dílny ČSSFF, proto autor nemusí, ačkoli může, platit členské příspěvky.
       Čistopis zaslané povídky musí být čitelně vyhotoven psacím strojem či tiskárnou počítače s minimem překlepů, oprav a zejména pravopisných chyb v maximálním rozsahu a/  6 normostran textu na jednu zásilku, b/  15 ns na jednu zásilku (jednou normostranou se podle ČSN 88 0220 rozumí průměrně 60 úhozů včetně mezer na jednom řádku, celkem 30 řádků na jednom listě rukopisu při řádkování 2 čili ob řádek, píše se pouze po jedné straně papíru formátu A4 na výšku, horní okraj stránky rukopisu min. 25 mm, levý okraj min. 35 mm, odstavec 5 úhozů od levého okraje řádku) a ve dvou samostatně sešitých kopiích s průběžně očíslovanými stránkami (nejlépe v pravém horním rohu). Každá povídka musí začínat a končit na samostatném listu - nespojujte několik povídek v jeden celek ve snaze ušetřit místo! Zašle-li autor do Workshopu více různých povídek najednou, bude každá považována za jednu zásilku.
       Autor tedy vloží 2 kopie své práce do pevné obálky, přiloží poštovní známku v hodnotě 5,- Kčs na odpověď (zvykněte si ke každému dopisu, žádáte-li odpověď, přikládát poštovné!) a zašle na adresu Workshopu - zasílání doporučených zásilek již doporučujeme toliko majetným -, kde bude povídka zaregistrována pod pořadovým číslem (v dalším styku s pořadatelem toto číslo uvádějte u veškeré korespondence) a autor obratem obdrží stanovy LD ČSSF, pravidla pracovní i publikační sekce, literární dotazník a složenku na zaplacení 20,- Kčs za administrativní náklady plus 44, - Kčs na úhradu poštovného, a to za každou povídku. (Lze také zaplatit poštovní poukázkou toliko 20,- Kčs a k vyplněnému dotazníku pak přiložit platné, nepoužité a nenalepené známky: 3 ks po 3,- Kčs a 5 ks po 7,- Kčs).
       Za tuto investici zaručuje Workshop svým autorům řadu odborných recenzí a kritik (profesionálních i amatérských lektorů) včetně posudků spisovatelů zařazených do téhož pracovního okruhu, neboť každý ze zúčastněných autorů má povinnost libovolně dlouhou kritikou zhodnotit prózy svých kolegů (nikoli své vlastní; tyto posudky v 1 exempláři a na samostatném archu se nepřikládají k povídkám, které kolují v korespondenčním řetězci, ale zasílají se na adresu Workshopu - podrobnější informace obdržíte spolu se zásilkou). Jakmile bude pracovní okruh uzavřen, obdrží každý zúčastněný autor zpět jednu kopii své povídky plus všechny shromážděné recenze, na jejichž základě se sám rozhodne, zda prózu zašle do publikační sekce ČSSFF (která má stejná technická kritéria jako Workshop), nebo zda ji přepracuje a znovu zařadí do pracovní dílny.
       
       Ať nezahálí ani jeden psací stroj!
Jam
       
       Kontakt na pracovní sekci LD ČSSFF:
       SF&F WORKSHOP, Dobrovského 38, 612  00 Brno (běžné zásilky)
       SF&F WORKSHOP, P.O.Box 105, 612 00  Brno (doporučené a peněžní zásilky)
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK