Logo rubriky
4/1993
  Recenze (další) (109)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 5-6/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Titan

Kosmolet Ringmaster se sedmičlennou posádkou se po dlouhém letu ze Země dostává do blízkosti Saturnu. Cílem posádky byl původně průzkum Saturnových měsíců Japeta a Rhey. Při přiblížení k Saturnu však astronauti objevili nový záhadný objekt obíhající tuto planetu a pokřtili jej Themis. Vše nasvědčovalo tomu, že Themis není měsíc jako ostatní, ale uměle vytvořené těleso. A tak bylo rozhodnuto provést průzkum nově objeveného objektu. Při přiblížení k Themis však došlo k neočekávané havárii. Kosmolet byl zničen a lidé ztratili vědomí. Po hrůzných zážitcích se probudili na zemi - na povrchu Themis. A zde začíná jejich nový život.
       Hrdinkou knihy je kapitánka kosmolety Cirocco Jonesová, činorodá a energická žena. Po probuzení na povrchu Themis se postupně setkává se svými druhy. Poznávají různé fantastické formy rostlinného i živočišného života, seznamují se s podivuhodným uspořádáním planetky Themis. Cirocco se spolu s přítelkyní vydává na velmi obtížnou průzkumnou cestu, jejímž cílem je poznat a pochopit mechanismus, který uvádí celou Themis do pohybu a udržuje na ní život. Po mnoha útrapách a strádáních se dostávají k cíli své cesty a odměnou jim je vysvětlení celého systému života, v němž se ocitly.
       Titan je příběhem o letu a ztroskotání kosmické lodi, příběhem o setkání lidí s neznámými formami života, příběhem o soužití s mimozemskými bytostmi. V knize je popsáno mnoho fantastických forem živých tvorů, je tu představen zvláštní svět s osobitým uspořádáním, svět obrovských měřítek. Podobných knih již bylo jistě napsáno mnoho. Tato je napsána dobře a čtivě, zvláště líčení průzkumné cesty Cirocco Jonesové. Autor zde uplatnil svoji fantazii, když vytvořil podivuhodný svět, jehož popis je však i přes značnou podrobnost místy trochu nejasný, takže čtenář musí zapojit i svoji fantazii.
       Celkově je knihu možno hodnotit jako příjemný čtenářský zážitek.
       John Varley: Titan. Přel. František Nešpor. Obálka Martin Zhouf. Plzeň, Laser 1992. 1. vydání, 252 str., 55 Kčs.
Zdeněk Töpfer
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK