Logo rubriky
4/1993
  Recenze (další) (109)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 5-6/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Mlha přede mnou, mlha za mnou aneb Děsná mlha děsu

Pražský klub J. Verna se po revoluci přetvořil z části na vydavatelství a v edici Poutník vydává jak knihy, tak i časopisy. V knižní řadě vyšla pod číslem 4 kniha Johna Creaseyho Mlha děsu. Je to, jak se píše na zadní straně obálky, příběh spojující sci-fi, horor a detektivku. Podlý a všeho schopný zloduch, sám sebe označující za spasitele, chce ovládnout svět a v tom mu má zabránit celosvětová tajná služba v čele s Dr. Palfereyem.
       Zlosyn Botticelli své plány hodlá uskutečnit pomotí tzv. elementů, záhadných mlžných bytostí, jež ho pokládají za svého boha. Proti těmto silám v mlze, mlžným démonům, nemá svět naději. Botticelli získává miliony svých stoupenců po celém světě a chystá se otevřeně převzít moc. Domnívá se též, že se mu podařilo přetáhnout na svou stranu Palfreyova agenta Forrestera, zamilovaného do jedné z jeho stoupenek, a je si jist svým vítězstvím. Neví však o fanatické oddanosti agentů své věci a dr. Palfreymu. Při závěrečném střetnutí se vítězství pomalu přiklání na stranu Botticelliho, jehož elementa se zuřivě vrhají na protivníka a masakru zabrání až Forresterův zásah, po kterém se elementa z čista jasna obrátí a zaútočí na svého boha.
       Potud obsah. V knize samé je několik nejasností. Na příklad proč elementa, uznávajíce Botticelliho jako svého boha, ke konci pojednou změní názor a dopomohou mu najít smrt. Vysvětleny nejsou ani tajemné exploze a záblesky, které doprovázají zánik element. Jednou takovýto výbuch zdemoluje značnou část domu, podruhé neublíží ani lidem v jeho těsné blízkosti.
       V knize je jasně odděleno zlo od dobra, postavy jsou černobílé, ploché, a čtenář ví, co může od koho čekat. Dr. Palfrey není sice žádný hrdina bez bázně a hany, chvílemi působí až amatérsky, ale dobro z něho přímo kape. Botticelli je naproti tomu náš starý známý, viděli jsme ho a četli o něm nejmíň tisíckrát. Ano, je to typický bídák ze šestákových westernů, červených knihoven, známe ho i ze space oper z doby Zlatého věku. Nic nového pod sluncem.
       Abych knihu dočetl, musel jsem se nutit. To se mi často nestává. V knize jsou ale i dobrá místa, např. útok element na Brett Hall či popis bouře nad Chicagem. Je jich však jako šafránu. Celkově je díla slabý průměr, zhruba na stejné úrovni jako Ledová společnost od Najády. Je to zatím nejhorší kniha Poutníka a Mlhu děsu bude nejspíše prodávat obálka od mistra Rotrekla, která je vskutku vydařená.
       Na závěr musím s lítostí konstatovat, že kvalita knih KJV má zatím sestupnou tendenci a to takovou, že: Kosmičtí křižáci jsou skvělí, Okřídlený muž ujde, s Pokusným králíkem se aspoň zasmějeme, no a Mlha děsu je děsná. Ale do budoucnosti se můžeme dívat s nadějí: chystá se totiž Conan L. Sprague de Campa a Zlomený meč Poula Andersona. Nevím jak vy, ale já osobně se těším.
       hodnocení **
       (John Creasey: Mlha děsu. Přeložil Miroslav Martan, obálka Teodor Rotrekl, vydal K.J.V. v r. 1992, 218 str., cena Kčs 40,-, náklad neuveden.)
Martin Češpivo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK