Logo rubriky
5/1993
  Recenze (další) (110)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 7/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

HELIKONIE - THE BEST OF LASER 1992

       Znám několik druhů knih. Jedny mne zaujmou okamžitě od první strany, některé po přečtení desítek stran a nějaké, bohužel, nezaujmou vůbec. Helikonie B. W. Aldisse patří spíše k těm druhým, o to je však lepší.
       
       Je zima. Stovky let už je zima a vzpomínky na něco jiného než sníh a mráz téměř vymizely z vědomí lidí. Po obrovské sněžné pláni táhne nekonečné stádo yelků, helikonských sobů, které pozorují dvě skrčené postavy - mladý Yuli a jeho otec. Po nečekané otcově smrti osud Yuliho přivane do města Pannovalu, kde se usadí a po menších dobrodružstvích se rozhodne stát se knězem. Sledujeme jeho trnitou cestu od učedníka po zasvěcence, objevujeme spolu s ním stupně pannovalské hierarchie a zjišťujemem, že není vše, jak se jeví. Proto spolu se svými přáteli utíká z Pannovalu a po dlouhé cestě tmou se usazuje ve vzdáleném údolí a zakládá osadu Oldorando.
       V druhé části sledujeme osud Yuliho potomků, jejich úspěchy a porážky, vzestup moci Oldoranda, drobné každodenní třenice i boj o moc. Prožíváme osudy Laintal Aye, vládce Aoz Roona, moudré Šai Talin a mnoha jiných více či méně významných postav. Proti nim však stojí nelidé - Fagoři, věční nepřátelé lidí. Pozorujeme pomalý, ale neodvratný postup trestné výpravy Fagorů proti nic netušícím lidem. V průběhu děje konečně přichází jaro a během několika let se podnebí Helikonie změní. Zpočátku to lidé pokládají za zlo - není divu, vždyť celé generace nepamatují nic než zimu, - později se, hlavně mladší, přizpůsobují a příchod jara hojně využívají ve svůj prospěch. Jaro a s ním spojené teplo však nesvědčí Fagorům, jejichž čas pro tentokrát už vypršel, ale to jim nezabrání dovést své mnohaleté křížové tažení do konce. Jen pomalu je strhávána rouška tajemství nad minulostí i budoucností Helikonie a my fascinovaně sledujeme neúprosně pravidelné opakování dějin. Lhostejný osud si s lidmi krutě zažertoval. Všechny jejich činy, strasti, vítězství i porážky, tu vše tu už mnohokrát bylo, vše už se mnohokrát odehrálo a vše se mnohokrát ještě odehraje. O tom ale lidé nic nevědí.
       - Helikonie je uchvacující vyprávění o světě, kde rok trvá 1825 let (helikonských)
       - Helikonie je fantasy, neconanovská, inteligentní fantasy, či spíše fiktivní historický román. Meče se tam mihají málo a opravdové kouzlo je tam vlastně jen jedno. Je to ale také SCI-FI. Okolo Helikonie krouží výzkumná stanice ze Země a pozemšťané pozorně přihlížejí dění na planetě. Pro milovníky škatulkování bych knihu označil visačkou „science-fantasy“
       - Helikonie je relativně tlustá kniha (380 stran) se zajímavě graficky řešenou obálkou (také jste dlouho nemohli přijít na to, co ta rohatá věc na obálce vlastně je?)
       - Helikonie je důkazem, že B. W. Aldiss nemá plané ambice, když prohlašuje, že je nejlepším žijícím autorem SF na světě
       - Helikonie je filozoficky pojaté dílo s mistrovsky vytvořenými a propracovanými reáliemi světa, jehož Velký rok trvá 2. 592 pozemských let
       - Helikonie - jaro je první díl trilogie, následující díly popisují helikonské léto a zimu
       - Helikonie je napsaná velmi bohatým poetickým jazykem, jemuž překlad neublížil
       Je to zatím nejlepší u nás vydaná kniha B. W. Aldisse a rozhodně nejlepší kniha vydaná nakl. Laser v minulém roce. Nebudu zřejmě daleko od pravdy, když napíši, že Helikonie je jedna z nejlepších, ne-li nejlepší kniha roku 1992. Už teď se nemohu dočkat dalších autorových knih, z nichž - díky nakl. Laser - vyjde v tomto roce Malacijská tapisérie, Temné světelné roky a o vánocích pak Helikonie - léto.
       Jen tak dál, Lasere.
       B. W. Aldiss: Helikonie - jaro, nakl. LASER v Plzni 1992, překlad Hana Březáková, obálka Petr Bauer, náklad 15 000 výtisků, 380 stran, Kč 65,-.
       hodnocení *****
Martin Češpivo
       
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK