Logo rubriky
7/1993
  Recenze (další) (112)
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK   
  Interkom 9-10/1993  
Všechna práva © Interkom 1984 - 1993

Zázraky na počkání, nemožnosti do tří dnů

       Ještě nedávno jsem měl jednu zásadu: nikdy jsem nekupoval knihy od autorů mně neznámých. Nyní už tuto zásadu nemám. Svůj názor jsem změnil po zakoupení knížky spisovatele (či spíše spisovatelky) Doris Egan BRANOU Z IVORY, kterou vydal nezadržitelný LASER. Nevím, co mne vedlo ke koupi, snad pěkná originální obálka, možná stručný obsah uvedený v LASERovském edičním plánu či zásah nějaké vyšší, nám scifistům zřejmě nakloněné moci. Každopádně toho nelituji.
       Branou z Ivory je kvalitní dílo řadící se k stále více oblíbenému žánru SCIENCE-FANTASY. Spisovatele i čtenáře zřejmě přitahuje ten kouzelný svět, ve kterém vedle sebe mohou existovat kosmické koráby a fungující magie nebo jiné náležitosti čisté fantasy. U nás už na příklad vyšly Helikonie, Stárnoucí slunce, Světy bez hranic, Dračí let, Rocannonův svět, a k science-fantasy patří téměř všechna díla V. Kadlečkové. Nyní tedy LASER předhazuje další bonbónek k zakousnutí a nám nezbývá, než se do něj hladově pustit.
       Planeta Ivory je jediná planeta ve vesmíru, na níž funguje magie, a je tudíž cílem mnoha turistických výprav. Při jedné z nich je mladá studentka Theodora omylem svými kolegy na Ivory zapomenuta a tak jí nezbývá nic jiného než si na ne zrovna levnou zpáteční cestu vydělat. Začne se živit jako kartářka a takové si jí všimne Ran Cormallon, čaroděj a příslušník jednoho z nejmocnějšícho rodů planety, jenž ji zaměstná jako svoji pomocnici s jediným úkolem: vykládat kouzelné karty a umožnit tak alespoň částečný pohled do budoucnosti. Záhy se však stane terčem vražedných útoků a smrti uniká jen o vlásek. Při pátrání po pachatelích těchto zákeřností se dostává na sídlo Cormallonů a poté spolu s Ranem i do odlehlých končin planety. Tam však na ně čeká šok. Dozvědí se, že Ran byl zneuznán a na Cormallonu proběhl domácí převrat. Do čela rodiny se dostává Eln, Ranův bratr. Nyní už je jasné, kdo má na svědomí ty záhadné útoky. Teď, když už za nimi nestojí rodina, je život o dost těžší, a oba si hodně protrpí, než se dostanou zpět do hlavního města. Tam se obě strany připravují na závěrečný, rozhodující čarodějnický souboj. Chcete-li vědět, jak to nakonec všechno dopadne, kupte si Bránou z Ivory.
       Je vidět, že knihu napsala žena, krev tam nestříká proudem a ani o vyhřezlá střeva tem nezavadíte. Naopak. Důraz je kladen na dialogy a jednání postav ve vyhrocených situacích. Za zmínku také stojí, jak si autorka poradila s reáliemi příběhu. Vytvořila celý vesmír, v němž je Ivory jenom jednou z mnoha obydlených planet a tyto planety propojila těsnými, věrohodnými vazbami. Jedna každá z těch planet je v něčem zvláštní, na Ivory funguje magie a její dokonalé skloubení se světem techniky je jeden z velkých kladů románu. K dalším patří Ivory samotná. Je to drsný, ale krásný svět, který autorka mistrně popisuje bohatým jazykem, čímž se jí podařilo vytvořit doslova kouzelnou atmosféru dýchající z každé stránky knihy.
       Z přísně tajných, nejmenovaných zdrojů blízkých nakladatelství LASER pronikají informace, že Doris Egan je snad australská spisovatelka, Branou z Ivory je snad její prvotina, k níž snad připsala další dva díly, jež v budoucnu snad vydá LASER. Dojde-li k tomu, určitě si je koupím.
       Doris Egan: Branou z Ivory, vydalo nakladatelství Laser v Plzni 1993, překlad Hana Bezděková, obálka Richard Hescox, náklad 12 000 výtisků, 255 stran, cena 65,- Kč.
       Hodnocení ****
       
Martin Češpivo
Předchozí článek Další článek Obsah čísla Obsah ročníku Index Archiv IK